FMI şi problema corupţiei

fmi şi problema corupţiei Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat hotărârea ţărilor din G8 de a stabili măsuri care să permită statelor un mai bun acces la informaţiile despre cei care se ascund în spatele companiilor-paravan din paradisurile fiscale.

Miniştrii de finanţe din G 20, grupul celor mai importante economii ale lumii, aflaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, în capitala SUA,  pentru reuniunile de primăvară ale FMI şi BM, au făcut front comun în scandalul Panama Papers. 


Pentru prima dată la un asemenea nivel şi într-o asemenea unanimitate, s-a reafirmat că doar transparentizarea finanţelor internaţionale poate să împiedice utilizarea paradisurilor fiscale pentru corupţie, evaziune fiscală, finanţarea terorismului sau spălarea banilor. 


Amintim că  o anchetă realizată de  circa o sută de publicaţii din întreaga lume a dus la dezvăluirea  unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor  responsabili politici sau personalităţi. Documentele au fost  regrupate sub denumirea de Panama Papers. Luând poziţie în acest scandal,  ţările din  G 20 au cerut  înlăturarea secretului legat de companiile off-shore şi stabilirea unei liste negre a paradisurilor fiscale. Ele au cerut Forumului Mondial pentru Transparenţă al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică să ia, până în luna octombrie, masuri care să permită statelor un mai bun acces la informaţiile despre cei care se ascund în spatele companiilor-paravan din paradisurile fiscale. 


Iniţiativa a fost salutată de directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a declarat că eforturile la nivel internaţional de a combate evaziunea fiscală datează de mai mulţi ani, dar ca acum trebuie folosit momentul prielnic şi trebuie stabilite reguli clare, la nivel global: "Problema, a spus Lagarde,  este că toate ţările trebuie să participe la un asemenea sistem de reguli de transparenţă, pentru că, dacă există mici scăpări în sistem, atunci diverse minţi creative vor găsi căi pentru a exploata aceste scăpări." 


Organizaţii neguvernamentale şi presa afirmă că sumele ascunse în paradisurile fiscale, între 2008-2014, ar fi  mai mari decat PIB-ul Spaniei, Rusiei şi Coreei de Sud, laolaltă. 


Şi în România, Fiscul a decis sa verifice, oficial, informaţiile apărute în legatură cu cetăţenii români ale căror nume apar în scandalul Panama Papers. Au fost alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitor la identitatea a peste 100 de persoane  fizice şi juridice despre care se crede că ar fi implicate în acest scandal internaţional. Anonimizarea şi "parcarea activelor" în shell companies din jurisdicţii fiscale cu regim de offshore nu este, în sine, ilegală; întrebarea care se pune este, însă, de ce şi-ar asuma cineva riscurile şi costurile asociate cu această operaţiune, dacă nu pentru a  ascunde provenienţa ilegală a acestor active?



www.rri.ro
Publicat: 2016-04-18 13:25:00
Vizualizari: 479
TiparesteTipareste