Turism alpin

turism alpin Astăzi vă invităm să descoperiţi zona montană din România, reprezentată de munţii Carpaţi. Carpaţii încep de la Dunăre lângă Bratislava. Ei înconjoară Transcarpatia şi Transilvania într-un semicerc larg, continuă spre sud-est şi se sfârşesc la Dunăre lân

 

Astăzi vă invităm să descoperiţi zona montană din România, reprezentată de munţii Carpaţi. Carpaţii încep de la Dunăre lângă Bratislava. Ei înconjoară Transcarpatia şi Transilvania într-un semicerc larg, continuă spre sud-est  şi se sfârşesc la Dunăre lângă Orşova, în România. Lungimea totală a Carpaţilor este de 1500 km, iar lăţimea lanţului montan variază între 12 km şi 130 km. Carpaţii Româneşti cuprind o suprafaţă de aproximativ 66.300 km2 (27,8% din teritoriul ţării), iar lungimea este de peste 910 kilometri.

 

Obişnuit al traseelor montane alpine, Nicuşor Băbolcea, iniţiatorul proiectului Alpin Adventure Romania, ne invită în această primăvară să descoperim România montană. Unde să mergem?  "În România, peste tot. Am făcut ture dintr-un capăt într-altul al Meridionalilor, de la Herculane, Făgăraş, Piatra Craiului, Iezer, Bucegi, Retezat, Parâng. Oriunde e frumos, indiferent dacă este iarnă sau vară."

 

O primă invitaţie: o urcare pe Negoiu. Vine cu detalii Nicuşor Băbolcea: "Negoiu e al doilea vârf al României şi poate mai spectaculos decât Moldoveanu şi e în Făgăraş. Făgăraşul e şi foarte frumos şi dificil în acelaşi timp, mai ales în condiţii de zăpadă. Tura pe care o propunem noi, acum pe final de lună aprilie, e o tură între două anotimpuri, în sensul în care pe munte e deja primăvară, dar asta nu trebuie să ne înşele prea mult, mai ales că e zăpadă suficient de mare, în zonele cele mai frumoase şi periculoase în acelaşi timp, care dau accesul spre Negoiu. Dar suntem complet pregătiţi, am mai făcut luna aceasta o tură pe Moldoveanu, iar Negoiu e foarte frumos: plin de stâncărie. E o tură scurtă, rapidă, mergem cu o seară înainte, fără bagaj, cu bagaj uşor, dar cu echipament de iarnă, urcăm vârful şi ne întoarcem. Cam asta ne-am propus, ca să fim de Paşte apoi cu familiile."

 

Desigur, pentru a urca pe munte aveţi nevoie de echipament special. Nicuşor Băbolcea ne-a spus ce nu poate lipsi: "În primul rând bocancii sunt fundamentali, bocanci de iarnă şi colţarii şi pioletul. La care se pot adăuga toate celelalte piese de echipament care nu trebuie să lipsească din sac, gen lanternă frontală, folie de supravieţuire, beţe de tracking, rucsac mic de tură, de o zi. Chiar dacă a venit primăvara, sus, la 2000 de metri e nevoie de piolet şi colţari."

 

Dar dacă vizita pe Negoiu se adresează celor obişnuiţi cu muntele, în luna mai. Nicuşor Băbolcea ne invită pe toţi în natură!  "Vom avea în luna mai, mai multe ture care se adresează începătorilor. În prima săptămână din mai, o să avem o tură frumoasă la Cazane şi trecem şi în Serbia şi în Bulgaria, o tură de trei zile, cu urcare pe vârful Ciucaru Mare, chiar deasupra Cazanelor, acolo de unde se vede cel mai frumos Dunărea. Apoi, pe 14 mai avem o tură mai inedită, adresată părinţilor şi copiilor şi mergem în zona Peştera Ponoarele, din judeţul Mehedinţi, unde sunt atât de multe de văzut şi de făcut: Podul lui Dumnezeu, Peştera Ponoarele, satele de pe dealuri, Cheile Sohodolului. Pe final de luna mai şi început de iunie, avem iarăşi două ture pentru începători, una dintre ele se referă la escaladă sportivă, la Cabana Cheia, din masivul Buila, şi la începutul lui iunie ne întoarcem iar în zona Valea Cernei-Mehedinţi, de data asta să urcăm în satele Inelet şi Scărişoara, satele acelea risipite şi mai puţin umblate şi o tură foarte frumoasă în Munţii Mehedinţi, în clovurile acelea calcaroase".

 

Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre la turism alpin, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-04-20 10:10:00
Vizualizari: 145
TiparesteTipareste