Români în lume - 29.04.2016

români în lume - 29.04.2016 Institutul Cultural Român de la Madrid susţine turneul literar al scriitoarei Marta Petreu în oraşele spaniole Oliva, Comunidad Valenciana şi Barcelona, în perioada 29 aprilie - 4 mai 2016.

Institutul Cultural Român de la Madrid susţine turneul literar al scriitoarei Marta Petreu în oraşele spaniole Oliva, Comunidad Valenciana şi Barcelona, în perioada 29 aprilie - 4 mai 2016. Debutul turneului literar - vineri, cu o lectură din opera poetică a Martei Petreu, în traducerea lui Xavier Montoliu Pauli, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie din Oliva, alături de nume importante ale literaturii contemporane precum Francesc Parcerisas, Josep Lluis Aguilo, Ivan Brull, Ester Xargay, Gracia Jimenez. Pe 3 mai, scriitoarea va participa la masa rotundă Scriitoare române contemporane: construcţia unei literaturi după căderea comunismului, eveniment organizat de ICR de la Madrid, în colaborare cu Centre Dona i Literatura - Universitatea din Barcelona. Turneul literar se va încheia cu evenimentul 'Apocalipsa după Marta', în cadrul căruia autoarea va lectura fragmente din opera sa, iar poeţii Marc Romera şi Amadeu Vidal i Bonafont vor interpreta aceleaşi fragmente în catalană.


La Beijing, s-a încheiat Conferinţa "Media 2020", unul dintre organizatori fiind Radio România, reprezentată de preşedintele director-general, Ovidiu Miculescu. Peste 300 de reprezentanţi ai organizaţiilor media din 35 de state au analizat, în capitala chineză, modul în care radiodifuzorii trebuie să se adapteze evoluţiei accelerate a internetului, reţelelor de socializare şi noilor tehnologii. Conferinţa Media 2020 din 2017 va avea loc la Bucureşti. În încheierea evenimentului de la Beijing, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au urcat pe scena sălii de concerte a radioului public din China şi au susţinut recitalul Vioara lui George Enescu.


Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte, pe 5 mai, la sediul din Argentinier strasse 39 prezentarea volumului Ontologia operei de artă de Bogdan Nită, publicat, anul acesta, la Editura Institutul European din Iaşi.  Evenimentul va fi susţinut în limbile română şi engleză. Bogdan Niţă este doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti si a fost cercetător ştiinţific la Universitatea din Luxemburg. La Viena, în 2013, a început un doctorat în teoria culturii la Academia de Arte Frumoase. Bogdan Niţă este membru al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România şi al Institutului Wiener Kreis. În 2007, a publicat sub îndrumarea lui Cezar Ivănescu volumul de poezii "Clip - cântece amoreze".


Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, s-a întâlnit cu pugilistul român Lucian Bute, înaintea meciului pentru titlul mondial care urmează să se desfăşoare la Washington D.C. Lucian Bute va lupta pentru titlul mondial la categoria super-mijlocie, versiunea WBC, împotriva boxerului suedez Badou Jack, în cadrul unei gale care va avea loc pe data de 30 aprilie. George Cristian Maior i-a dăruit sportivului un drapel al României şi l-a asigurat de susţinerea comunităţii româneşti din Statele Unite, care este pregătită să asiste la o evoluţie pe măsura talentului, profesionalismului şi demnităţii pe care Lucian Bute le-a demonstrat pe parcursul carierei. Lucian Bute a avut în cariera sa 32 de victorii, dintre care 25 obţinute înainte de limită, şi 3 înfrângeri. Dacă va obtine victoria pe 30 aprilie, Bute va fi singurul român care a detinut centuri mondiale în două versiuni. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-04-29 12:25:00
Vizualizari: 443
TiparesteTipareste