Pianul călător

pianul călător Aflăm astăzi povestea unui proiect ce şi-a propus să dăruiască unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani şi prin aceasta să încurajeze alte evenimente muzicale de marcă.

Aflăm astăzi povestea unui proiect ce şi-a propus să dăruiască unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani şi prin aceasta să încurajeze alte evenimente muzicale de marcă.


Aflat la al şaselea turneu, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, precum şi pianistul care se alfă în centrul acestei poveşti îşi dezvăluie secretele. L-am întrebat pe pianistul Horia Mihail cum de s-a alăturat acestui proiect:  "Povestea este următoarea: în urmă cu şase ani, am descoperit, în subsolul radioului din Bucureşti, două instrumente ce fuseseră la un moment dat, în anii 50-60, pe scena Sălii Radio, două piane de concert, ce fuseseră uitate acolo pentru câteva zeci de ani. Am propus conducerii de atunci ca aceste piane să fie redate vieţii muzicale, în locuri unde nu există piane. Din păcate infrastructura culturală, în România, lasă de multe ori de dorit. Ei bine, acest proiect a fost îmbrăţişat, imediat de către radioul public, iar acum ne aflăm iată în al şaselea an. Există patru instrumente călătoare, aceste piane călătoresc alături de mine în diverse zone în care nu există piane de concert, redau viaţă unor opere muzicale, precum Franz Liszt, Mozart, Beethoven, anul acesta Frederich Chopin. Iar aceste piane rămân pentru o perioadă în săli de concert unde sunt folosite spre bucuria publicului meloman din acele oraşe."


În şase "ani de pelerinaj", s-a trecut prin lumea temelor cu variaţiuni, ale lui Beethoven şi ale lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund şi incontestabil romantism, cu Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov şi a ajunge anul acesta la romantismul lui Chopin.


Pe unde a călătorit Horia Mihail cu pianul călător?  "Până acum Sânnicolau Mare, în judeţul Timiş, a beneficiat de un astfel de pian, Mediaş, în judeţul Sibiu, iar în acest moment există trei oraşe, Roman, în judeţul Neamţ, Tulcea şi Deva, unde se întâmplă foarte multe cu ajutorul acestor instrumente. Al patrulea pian călător, cu care mă voi întâlni în curând, va poposi pentru o perioadă în Alba Iulia. Ideea noastră a fost ca evenimente ce au loc în oraşele mari, Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi altele, să poată să aibă loc şi în oraşe care nu se bucură încă de o viaţă culturală atât de efervescentă. Iar oraşe precum Tulcea, Roman, Deva, iar în curând Alba Iulia sunt deja pe harta importantelor turnee de muzică, nu neapărat clasică, din România."


Brahms, cu rigoarea lui, merge în paralel cu o libertate şi o inventivitate ritmică înnoitoare. Liszt, cu perspectiva sa expansionistă în abordarea claviaturii, vorbeşte în fiecare lucrare dedicată instrumentului său despre noi spaţii, despre puterea asimilatoare a pianului, abordându-l ca pe un veritabil microcosmos. Schumann, cu o creaţie ce a evoluat doar pe planul interioritaţii, al pasiunii, al poeziei, cauta a revela prin sunete adevarata natură şi menirea secretă a lucrurilor, ramânând în istorie ca un romantic în cel mai deplin sens al cuvântului. Rachmaninov, cu stilul lui pianistic şi inventivitatea melodică ce poartă o amprentă inconfundabilă, marcată de un lirism zbuciumat, tumultuos, dureros, face din muzica sa reflexul direct al unei personalitaţi nervoase, angoasate si introvertite.


L-am întrebat pe Horia Mihail de ce a ales Chopin pentru anul acesta: "Pur şi simplu a fost o idee care mi-a venit subit şi decizia am luat-o imediat. E o muzică absolut fantastică, muzica lui Chopin este recunoscută şi foarte cunoscută, indiferent de meridianele unde este cântată, este o muzică pură, sinceră. Artă pură! Un gen de discurs care se îndreaptă direct către inimile ascultătorilor."


Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, are loc în perioada 24 martie - 21 mai 2016, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău, iar traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio. Vine cu detalii privind locurile unde a concertat şi va concerta pianistul Horia Mihail:  "Am pornit din Chişinău, din Republica Moldova, iar apoi am urmat un traseu care m-a dus la Roman, m-am întâlnit cu un pian călător acolo, apoi am cântat la Iaşi, am cântat la Bârlad, am cântat la Tulcea şi la Galaţi. Apoi au intervenit două concerte în Bucureşti, un recital şi un concert alături de Orchestra Naţională Radio, apoi Sibiu, Deva, să nu uit oraşul meu natal şi la Braşov, Piteşti, Buşteni. Pianul călător va continua după Paşte cu apariţia celui de-al patrulea pian călător la Caracal, la Slatina, Drobeta Turnu Severin, Turda şi în final Alba Iulia. Turneul se va încheia cu două concerte, unul la Cluj Napoca, unul la Oradea şi un recital la Dumbrăveni, judeţul Sibiu."


Virtuozitatea lui Horia Mihail a fost răsplătită de publicul său cu îndelungi aplauze, iar pianul călător îşi va relua parcursul nobil atâta vreme cât oameni cu dragoste de cultură vor susţine acest proiect. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-05-01 09:33:00
Vizualizari: 589
TiparesteTipareste