Români în lume - 11.05.2016

români în lume - 11.05.2016 A XVI-a ediţie a Festivalului Ziua României pe Broadway, eveniment dedicat valorilor şi tradiţiilor culturale româneşti, la care sunt invitaţi artişti, dansatori, muzicieni şi meşteşugari din diverse zone ale ţării, va avea loc duminică, la New York.

A XVI-a ediţie a Festivalului Ziua României pe Broadway, eveniment dedicat valorilor şi tradiţiilor culturale româneşti, la care sunt invitaţi artişti, dansatori, muzicieni şi meşteşugari din diverse zone ale ţării, va avea loc duminică, la New York. Potrivit unui comunicat al ICR New York, evenimentul este realizat împreună cu Fundaţia non-profit ZIUA USA şi Fundaţia Universitară Carol I din Bucureşti. Pe scena festivalului vor lua cuvântul: consulul general al României la New York, Ioana Gabriela Costache, ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, Liviu Jicman, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. În premieră absolută, în cadrul festivalului, trio-ul Soul Serenade va susţine un recital şi va fi deschisă o expoziţie de ii româneşti, curatoriată de Cristina Chiriac şi Mirela Trăistariu. De asemenea, vor concerta: trupa de rock The Roadrunners, Rapsozii Carpaţilor, Mariana Preda (nai), solistul de muzică populară Ciprian Cocalia, ansamblul de dans Banatul.



România este prezentă cu cinci producţii cinematografice la ediţia din acest an a Festivalului de film de la Cannes, care are loc între 11 şi 22 mai. Două dintre pelicule sunt în competiţia oficială pentru Palme d'Or. Este vorba despre Bacalaureat de Cristian Mungiu şi Sierra Nevada de Cristi Puiu, ambii premiaţi, deja, la Cannes.  Cristian Mungiu a obţinut marele premiu Palme d'Or în 2007 pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Pelicula sa, Bacalaureat, este un film despre provocările partenităţii. La rândul său, Cristi Puiu a câştigat, la Cannes, în 2005, cu Moartea domnului Lăzărescu, premiul secţiunii Un Certain Regard. Filmul cu care participă anul acesta la Cannes,Sierra Nevada, are în centru o reuniune de familie la un parastas, la care lumea începe să se certe înainte de sosirea preotului. In secţiunea Un Certain Regard a fost selectat Câini, în regia lui Bogdan Mirică. 4:15 P.M. Sfârşitul Lumii, în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, participă în competiţia de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare, în regia lui Alexandru Badea, concurează în secţiunea Cinéfondation.



Palatul Naţional Ajuda din Lisabona găzduieşte, între 12 mai şi 30 august, expoziţia Pictură românească modernă (1875-1945). 57 de tablouri din Colecţia Bonte vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române. Expoziţia este organizată de ICR Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia. Colecţia Bonte reuneste lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX, printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Dumitru Ghiaţă.


Pe 13 mai, la Galeria La Rond din capitala Republicii Moldova, are loc vernisajul expoziţiei George Topîrceanu - Balade vesele şi triste .Evenimentul organizat de ICR Chişinău marchează împlinirea a 130 de ani de la naşterea poetului, prozatorului, memorialistului şi publicistului român, membru corespondent al Academiei Române. Expoziţia prezintă contextul istoric în care s-a format şi a scris George Topîrceanu, urmărind parcursul biografic al poetului. Expoziţia conţine, de asemenea, o serie de fotografii şi documente din perioada când Topîrceanu a ocupat funcţia de director al Teatrului Naţional din Chişinău, mărturii şi opinii ale criticilor şi istoricilor literari cu privire la viaţa şi opera sa.



www.rri.ro
Publicat: 2016-05-11 12:25:00
Vizualizari: 1053
TiparesteTipareste