Români în lume - 13.05.2016

români în lume - 13.05.2016 Filmul Sieranevada, regizat de românul Cristi Puiu şi selectat în cursa pentru Palme d'Or, este "un balet clasic, o simfonie a mişcării", scrie publicaţia franceză Le Monde.

Filmul Sieranevada, regizat de românul Cristi Puiu şi selectat în cursa pentru Palme d'Or, este "un balet clasic, o simfonie a mişcării", scrie publicaţia franceză Le Monde. În opinia publicaţiei americane Variety, Cristi Puiu este un filosof care reuşeşte să ţeasă o tapiserie în care decepţia şi căutarea disperată a adevărului se întrepătrund şi de unde toate îndoielile şi tulburările noastre pornesc în lumea largă. Pentru Cristi Puiu este prima oară când intră în cursa pentru Palme d'Or. El a câştigat, la Cannes, în 2005, cu Moartea domnului Lăzărescu, premiul secţiunii Un Certain Regard. Duminică, în secţiunea Un Certain Regard, va rula Câini, filmul de debut al unui alt regizor român, Bogdan Mirică. Cinematografia românească mai este reprezentată, pe Riviera franceză, de încă trei filme, printre care Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, laureat Palme d'Or in 2007, aflat la a treia participare în competiţia oficială.


A început ediţia a IX-a a Festivalului Culturii Române la Cracovia. Festivalul îşi propune an de an să aducă România mai aproape de publicul polonez prin organizarea unor evenimente originale, atractive, promovând valorile şi patrimoniul naţional românesc şi construind o imagine plină de dinamism şi diversitate a culturii noastre. Festivalul a devenit deja o tradiţie, fiind un eveniment aşteptat nu numai de polonezii pasionaţi de România, ci şi de publicul larg, tot mai numeros de la an la an şi tot mai familiarizat cu diversele forme ale culturii române. Evenimentul se înscrie în tradiţia festivalurilor din anii precendenţi printr-o bogată ofertă de evenimente culturale, adresate unui public diversificat, realizate în colaborare cu unele dintre cele mai cunoscute instituţii cracoviene.


Peste 170 de instituţii culturale pregătesc un adevărat regal pentru cea de a XII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Manifestarea va avea loc pe 21 mai şi include circuite muzeale în oraşele candidate pentru titlul de capitală culturală europeană 2021: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Şi la ediţia din acest an, pe lângă muzee, în proiect sunt incluse galerii de artă, biblioteci, spaţii non-formale şi creative. Acestea vor găzdui concerte, proiecţii, ateliere experimentale şi alte activităţi.


Olimpicii români au obţinut opt medalii - două de aur, două de argint şi patru de bronz - la Olimpiada Internaţională de Fizică a ţărilor din Asia care a avut loc la Hong Kong în perioada 1-9 mai. Toţi câştigătorii sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ajunsă la a XVII-a ediţie, competiţia este destinată exclusiv ţărilor de pe continentul asiatic, România fiind singurul stat din afara acestui spaţiu care participă ca urmare a recunoaşterii şi aprecierii rezultatelor excepţionale înregistrate de elevii români an de an la Olimpiada Internaţională de Fizică.


La ICR Istanbul a avut loc, pe 10 mai, a opta ediţie a simpozionului 'Originile bizantine ale artei româneşti'. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor UNESCO şi Muzeul Naţional Cotroceni. Au participat personalităţi recunoscute în diverse medii, ca cel universitar, academic, muzeal, spaţiu monastic, cu studii şi cercetări îndelungate în domeniul istoriei, istoriei artei, istoriografiei şi muzeografiei. O parte dintre lucrările susţinute în cadrul simpozionului vor fi publicate anul acesta sub forma unui volum bilingv, în limbile română şi engleză, sub egida Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti.



www.rri.ro
Publicat: 2016-05-13 12:26:00
Vizualizari: 467
TiparesteTipareste