Jurnal românesc - 25.05.2016

jurnal românesc - 25.05.2016 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 mai, mai multe decrete de numire a unor ambasadori.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 mai,  mai multe decrete de numire a unor ambasadori. Este vorba despre acreditarea lui Daniel Ioniţă, în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, acreditarea Danielei Mihaela Cămărăşan, ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Estonia, și acreditarea lui George Gabriel Bologan, ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Italiană și în Republica Malta. Totodată, preşedintele României a rechemat de la post ambasadorii români din Iordania, Georgia, Chile si Macedonia.


România are, în acest moment, o inflaţie negativă, pe fondul scăderii preţurilor, în principal ca urmare a reducerii TVA - a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, într-un interviu pentru Radio Romania. Ministrul  a adăugat că bugetul de stat are un excedent, pe primul trimestru al anului, de peste trei miliarde de lei, iar taxele şi impozitele încasate de ANAF, pe primele patru luni ale anului, sunt cu 3% mai mari decât se estimase. În cadrul unui interviu pentru Radio România, Anca Dragu a vorbit si  despre lansarea unor ghiduri practice, care prezintă clar şi detaliat cum se plătesc taxele şi impozitele locale, precum şi achitarea acestora cu ajutorul cardului bancar, începând cu luna iunie.


Analistul american de politică externă,  Robert Kaplan şi-a lansat, marţi, la Bucureşti, cartea 'În umbra Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea', precizând că a luat decizia de a scrie această lucrare în speranţa că poate face România mai vizibilă. El a arătat că SUA îşi concentrează atenţia pe zone unde există războaie sau alte evenimente majore, de aceea este foarte greu pentru România, dar şi pentru celelalte state din Europa Centrală şi de Est să obţină atenţia Washingtonului. Analistul american, a apreciat, însă, că situaţia României este 'bună', întrucât are 'oameni buni în poziţii importante'. În context, Robert Kaplan l-a nominalizat pe ambasadorul României în SUA, George Maior.


Documentarul 'Un veac fără tezaur', regizat de Lucia Hossu Longin, care aduce în actualitate momentele ratate  când se putea recupera tezaurul României a fost prezentat,  marţi,  în premieră, la sediul Institutului Cultural Român. Filmul prezintă istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în 1916 şi 1917. Lucia Hossu-Longin a subliniat că filmul este 'unul politic, o investigaţie', menţionând că 'despre tezaur se ştiu foarte multe lucruri, dar se cunosc foarte puţine despre paşii făcuţi în ultimii 25 de ani de lumea diplomatică şi politică românească pentru  recuperarea  lui. 


In cadrul taberelor ARC, avem copii de pe tot mapamondul, în special din ţările din vecinătatea apropiată, pentru că este mult mai simplu să vină în România, iar  in acest an vom avea, începând cu luna iunie, peste 2.000 de copii din toată lumea. Există locuri în aceste tabere, la Sulina şi la Oglinzi, în judeţul Neamţ, absolut gratuite pentru românii din străinătate - a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR International, ministrul pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.  Deocamdată, a menționat el,  nu ştiu dacă s-au finalizat listele, dar sunt convins că dacă doritorii se adresează unei misiuni diplomatice, pot fi îndrumaţi pentru a se înscrie în aceste tabere. Statul român le asigură cazare, masă, program artistic şi educaţional. Taberele ARC îmbină programele recreative cu programele educaţionale. Avem cursuri de limbă, cultură, civilizaţie, concursuri sportive, tot ce trebuie pentru ca un copil român din afara graniţelor să se simtă în România ca acasă, să cunoască mai bine ţara.www.rri.ro
Publicat: 2016-05-25 12:10:00
Vizualizari: 204
TiparesteTipareste