Masa rotundă “Libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății"

masa rotundă “libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății" Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 31 mai 2016, la masa rotundă "Libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății"

 

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 31 mai 2016, la masa rotundă "Libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății", organizată de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Asociația Femeilor Române din Italia - ADRI.

 

Evenimentul și-a propus relansarea unei dezbateri publice legate de modalitățile în care instituțiile guvernamentale să vină în întâmpinarea efectelor produse de plecarea românilor la muncă în străinătate asupra familiilor rămase acasă. 

 

În cadrul conferinței, oficialul a subliniat că fenomenul liberei circulații a forței de muncă în Europa este, într-o mare măsură, nou pentru români, este foarte intens, greu de cuantificat și foarte dinamic. Oficialul a mai declarat că familia trebuie susținută în orice condiții și este atât datoria instituțiilor statului, cât și a societății civile să se asigure că se află într-un dialog permanent pentru a proteja categoriile afectate negativ.

 

"Cred că este nevoie să conștientizăm cât mai bine importanța protejării copiilor în acest context. Decizia unui număr mare de români de a pleca din țară afectează România nu numai la nivel economic, dar poate avea un impact dramatic și asupra relațiilor dintre oameni. Acest fenomen poate duce la diviziuni, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional în familii și comunități. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință să evităm aceste probleme," a spus ministrul delegat.

 

De asemenea, demnitarul a insistat că diaspora este o prioritate pentru România și mobilitatea forței de muncă este în mare parte benefică pentru țară, însă trebuie identificate programe la nivel guvernamental şi la nivel de societate civilă care vizează combaterea efectelor ei negative. El a mai subliniat că prin consultare publică transparentă trebuie identificate oportunități pentru stimularea parteneriatelor între programele publice și inițiativele civice, totul pentru a găsi noi direcții de acțiune.  

 

La eveniment au participat Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențială, Gabriel Lungu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Silvia Dumitrache, președinte al Asociației Femeilor Române din Italia - ADRI. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, organizației Salvați Copiii, Patriarhiei Române, Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Fundației Apel Ro, Uniunii Italiene a Muncii și ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-05-31 14:24:00
Vizualizari: 854
TiparesteTipareste