Peste 1.700 persoane aflate în pericol de înec pe mare, salvate de români

peste 1.700 persoane aflate în pericol de înec pe mare, salvate de români Navele Poliţiei de Frontieră Române au salvat în 2016 peste 1.700 persoane aflate în pericol de înec pe mările Mediterană şi Egee.

Poliţia de Frontieră Română continuă sprijinul acordat în operaţiunile internaţionale care au ca scop supravegherea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi care sunt coordonate de Agenţia Europeana FRONTEX, prin detaşarea navei maritime "Ştefan cel Mare" din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu echipajul de la bord, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune "Poseidon Rapid Intervention", ce se desfăşoară la  frontierele externe ale Greciei.

 

În cadrul aceleași operaţiuni, Poliţia de Frontieră a participat, timp de două luni, cu nava Gărzii de Coastă MAI 1104, perioadă în care a salvat peste 700 de persoane aflate în pericol de înec în Marea Egee.

 

Este cea de-a doua misiune internaţionala desfăşurată în acest an de nava amiral a Poliţiei de Frontieră care, în intervalul ianuarie-martie, a supravegheat frontierele Italiei şi a salvat aproximativ 1.000 de persoane aflate în pericol pe Marea Mediterană.

 

Nava maritimă de patrulare şi intervenţie "Ştefan cel Mare"- model OPV din cadrul Gărzii de Coastă a plecat duminică, 29 mai, către frontiera maritimă externă a Republicii Elene, unde va participa la Operaţiunea Maritimă Comună "Poseidon Rapid Intervention", organizată sub egida FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).

 

Operaţiunea se va desfăşura în Marea Egee, timp de o lună şi jumătate, nava maritimă de patrulare şi intervenţie - tip OPV şi echipajul aflat la bord, format din 25 de poliţişti de frontieră, urmând să execute misiuni de supraveghere şi control, dar şi de căutare şi salvare de vieţi omeneşti, la frontierele externe ale Uniunii Europene, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

 

Este a doua misiune internaţională desfăşurată în acest an de nava amiral a Poliţiei de Frontieră Române care,  în perioada 27.12.2015 - 05.04.2016, a participatlaOperaţiunea Maritimă Comună"TRITON 2016",organizată de Agenţia Europeană FRONTEX, ce s-a desfăşurat la frontiera maritimă din sudul Italiei.

 

În cele trei luni de misiune în Italia, poliţiştii de frontieră români de pe nava "Ştefan cel Mare" au salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă 995 persoane (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau în pericol de înec, pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană. În toate cazurile, au fost efectuate procedurile specifice la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile italiene şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.

 

Totodată, la începutul lunii iunie a.c., se va întoarce acasă nava maritimă de patrulare a Gărzii de Coastă MAI 1104, care s-a aflat timp de două luni (aprilie-mai) în Grecia, în cadrul operaţiunii Maritime Comune "Poseidon Rapid Intervention", coordonată de Agenţia FRONTEX. Pe perioada detaşării, echipajul navei Poliţiei de Frontieră Române a efectuat 50 de misiuni şi a participat la 14 operaţiuni de căutare şi salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora a salvat, transbordat, transportat şi predat autorităţilor elene din portul Chios, în total, 721 de persoane (199 copii, 170 femei, 352 bărbaţi), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-05-31 14:40:00
Vizualizari: 958
TiparesteTipareste