Români în lume - 1.06.2016

români în lume -  1.06.2016 ICR Budapesta găzduieşte, pe 14 iunie, vernisajul expoziţiei 'Magia semnelor' a lui Ştefan Pelmuş.

ICR Budapesta găzduieşte, pe 14 iunie, vernisajul expoziţiei 'Magia semnelor' a lui Ştefan Pelmuş. Absolvent al Academiei de Artă 'Nicolae Grigorescu' Bucureşti, secţia pictură, unde a fost elev al profesorilor Ion Sălişteanu şi Ilie Pavel, pictorul a mai expus până acum în Franţa, Germania, Olanda, Turcia, Suedia, Austria, Slovacia şi Belgia, în galerii de artă şi în colecţii private. Expoziţia va fi deschisă publicului budapestan până pe 12 august.


Israelul este invitatul de onoare al târgului de carte Bookfest, deschis de miercuri până duminică la Bucureşti. Calificat drept cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, Bookfesta avut ca invitaţi la ediţiile anterioare Spania, Ungaria, Franţa, ţările germanofone (Germania, Austria, Elveţia), Polonia şi Cehia.


1 iunie prilejuieşte, la Varşovia, premiera poloneză a filmului Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, peliculă care a câştigat anul trecut, la Cannes, premiul Un Certain Talent. Filmul a intrat recent în portofoliul firmei de distribuţie Gutek Film, cea mai importantă companiei de gen din Polonia. Filmul va rula oficial în cinematografele poloneze începând cu 3 iunie, urmând a fi proiectat în toată ţara.


Ana Blandiana participă, în perioada 3 - 11 iunie 2016, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Berlin, considerat cea mai mare manifestare de acest gen din lume. Pe numele real Otilia Valeria Coman, scriitoare şi militantă pentru libertate civică, Ana Blandiana este autoarea a 25 de volume de poezii, două volume de proză şi 11 volume de eseuri şi deţinătoare a numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale. Opozantă a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, ea conduce în prezent Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului.


Institutul Cultural Român din Bruxelles sprijină participarea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, cu spectacolul Lay(ers) al coregrafei şi dansatoarei Cristina Lilienfeld, la festivalului Dance Roads, în 2 şi 3 iunie, în oraşul olandez Arnhem. Turneul reţelei europene Dance Roads include oraşele Bordeaux, Torino, Bucureşti, Arnhem şi Cardiff şi prezintă în cadrul aceluiaşi program spectacole realizate de coregrafi aflaţi la început de carieră.Lotul reprezentativei de fotbal a României se află la Bucureşti, unde pregăteşte meciul amical de vineri cu selecţionata Georgiei, ultimul înaintea Campionatului European din Franţa. Săptămâna trecută, în stagiul de pregătire din Italia, România a remizat, 1-1, cu selecţionata Republicii Democratice Congo şi a pierdut, 3-4, în faţa Ucrainei, după două prestaţii mediocre. La Euro, în meciul de deschidere, România va întâlni, pe 10 iunie, echipa ţării gazdă, într-o grupă din care mai fac parte Elveţia si Albania. În sezonul viitor al cupelor europene, România va fi reprezentată de cinci echipe. Campioana, Astra Giurgiu, şi vicecampioana, Steaua Bucureşti, vor juca în Liga Campionilor, iar Pandurii Târgu Jiu, Viitorul Constanţa şi CSMS Iaşi vor evolua în Liga Europa. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-06-01 12:25:00
Vizualizari: 395
TiparesteTipareste