Bilanţ 2015 la Consiliul Concurenţei

bilanţ 2015 la consiliul concurenţei Amenzile aplicate au fost de aproximativ 54 de milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2014. Practic, Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 202 entităţi.

Consiliul Concurenţei şi-a prezentat de curând raportul de activitate pe anul 2015 când au fost finalizate 21 de anchete în domenii importante precum energie electrică, carburanţi şi telecomunicaţii. Amenzile aplicate au fost de aproximativ 54 de milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2014. Practic, Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 202 entităţi. În acelaşi timp, au fost iniţiate investigaţii asupra unor forme grave de fapte anticoncurenţiale, 62% dintre noile proceduri declanşate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziţie dominantă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu pentru Radio România:

 

A fost un an plin de activitate pentru Consiliul Concurenţei, dar într-o notă, să spunem obişnuită. Din păcate constatăm în continuare încălcări ale legii şi a trebuit să dăm un număr mare de amenzi, am avut cel mai mare număr de sancţiuni din istoria noastră, iar volumul sancţiunilor a fost de asemenea mare, peste 50 de milioane de euro, cel mai important caz fiind înţelegerile privind Hidroelectrica şi clienţii ei, firmele care cumpărau electricitate, numite firmele astea de către mulţi ca fiind "băieţii deştepţi". Deci acesta a fost cel mai important caz, amenzi de 35 de milioane de euro pe total. În afară de contractele pe energie, de care am spus, au fost investigaţii împotriva Poştei Române, pe care am sancţionat-o cu 8 milioane de euro pe total.

De asemenea a fost un an în care am avut cazuri foarte importante în instanţă, pentru că nu e suficient să dăm noi sancţiuni dacă nu reuşim după aceea să convingem instanţa că am avut dreptate. În cursul anului trecut şi începutul acestui an, am finalizat toate cazurile, de la cea mai mare amendă a noastră din toată activitatea, cea acordată firmelor care comercializează combustibili, pe care i-am amendat noi per total în 2011 cu 205 milioane de euro. Iată că, după 5 ani de instanţă, am câştigat aceste procese cu o reducere importantă, dar totuşi, spun eu, rezonabilă a sancţiunilor. Am câştigat împotriva tuturor celor 6 companii, amenzile au fost reduse cu 20%, la 160 de milioane de euro.”

 

Bogdan Chiriţoiu s-a referit şi la anchetele aflate în lucru: „Deja anul acesta am finalizat o analiză pe piaţa din Bucureşti de transmisiune a televiziunilor prin cablu, deci încercăm să facem ca proiectul Net City, care este un proiect bun, util Bucureştiului, să se desfăşoare într-un cadru concurenţial  astfel încât tarifele care sunt percepute clienţilor Net City şi ajung în final la consumatori, la gospodării, să nu fie tarife excesive. Cred că, dacă reuşim acest lucru asigurăm un echilibru. Vom avea un Net City care va funcţiona bine, fără să fie excesiv de scump pentru bucureşteni şi care poate să fie un model şi pentru alte oraşe din ţară care se gândesc la acest gen de soluţie. Avem trei dosare pe care împreună cu guvernul le discutăm cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că respectăm regulile europene, dar în acelaşi timp nu omorâm companii viabile, ci le ajutăm să se restructureze, să rămână într-o formă mai mică şi sustenabilă în piaţă. Aici este vorba în primul rând de combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Sper că vom reuşi în acest an să finalizăm restructurarea şi să reuşească operaţiunea de privatizare, să fie preluat de un actor privat. Un dosar mai complicat decât al Oltchim este cel al Complexului Energetic Hunedoara, este o companie care a avut pierderi cam de 1 miliard de euro, dar care au fost şterse acum câţiva ani, deci trebuie să găsim o formulă în care să oprim această risipă a banului public. Şi o problemă poate nu atât de gravă încă, dar cu risc de acutizare, este cea de la CFR Marfă, care la fel este o companie căreia i s-au şters datoriile, de câteva sute de milioane de euro în trecut, a făcut noi datorii şi trebuie să găsim şi acolo o soluţie.”

 

 

Prezent la prezentarea bilanţului Consiliului Concurenţei, vicepremierul Costin Borc a precizat că ministerele Economiei şi de Finanţe lucrează la o schemă de ajutoare de stat pentru proiecte de mai mici dimensiuni. Vicepremierul Costin Borc: „Pregătim o nouă schemă de ajutor de stat pentru un cuantum ceva mai mic, dar există probabil investitori care pot să promoveze proiecte ceva mai mici, proiecte de interes probabil mai local. În decursul anilor, statul şi companiile cu capital majoritar de stat, probabil s-au comportat într-un mod neconcurenţial. Încercăm să descâlcim aceste aspecte care nu au făcut decât să complice şi mai mult situaţia unor societăţi aflate astăzi fie în insolvenţă, fie în pragul insolvenţei.”

 

 

O altă schemă, de sprijin pentru energia regenerabilă, este luată în calcul şi de ministerul de resort. Astfel, statul român ar trebui să fundamenteze schema, atât din perspectiva concurenţei pe piaţă, dar mai ales a consumatorului final care plăteşte. Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „În 2010, România a definit una dintre cele mai, aş spune eu, atractive scheme suport pentru energiile regenerabile, la nivel european. În patru ani de zile am avut aproape 5.200 de megawaţi putere instalată la un consum mediu de 6.700 - 7.000. Am avut o dezvoltare foarte rapidă a acestui sector care se dorea cumva susţinut de către statul român. Astăzi suntem într-o situaţie destul de stranie, toţi investitorii contestă. Ar trebui ca statul să aibă propriile studii făcute, care este gradul de suportabilitate pentru a putea să definim astfel şi dimensiunea acestei scheme suport.”

 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a mai afirmat că proiectul „Monitorul preţurilor”, site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al populaţiei, este deja în teste şi va fi gata în câteva luni, însă va fi disponibil doar pentru capitală.


www.rri.ro
Publicat: 2016-06-07 12:49:00
Vizualizari: 718
TiparesteTipareste