Români în lume - 16.06.2016

români în lume - 16.06.2016 Institutul Cultural Român de la Budapesta reia, în perioada iunie-august, programul "Filme româneşti de azi", în cadrul căruia vor fi proiectate succese ale cinematografiei româneşti actuale.

Institutul Cultural Român de la Budapesta reia, în perioada iunie-august, programul "Filme româneşti de azi", în cadrul căruia vor fi proiectate succese ale cinematografiei româneşti actuale. În 20 iunie, va fi proiectat filmul artistic 'Cel ales', regizat de Cristian Comeagă anul trecut. 'Cel ales' este unul din cele zece filme cărora le-a fost acordată distincţia 'Rising Star Award' în competiţia Canada International Film Festival 2015. Producţia a mai primit patru trofee la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood.


Până acum s-au strâns puţin peste 210 mii de euro pentru achiziţionarea de către statul român a operei "Cuminţenia Pământului" a sculptorului Constantin Brâncuşi. Banii proveniţi din contribuţii voluntare ale persoanelor private şi juridice au fost depuşi în conturile bancare şi ale Trezoreriei Române, dar în săptămânile următoare donaţiile vor putea fi făcute şi prin alte mijloace, precum teledon şi sms. Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro pentru ea, dar statul român a spus că va plăti 5 milioane, sperând ca restul de 6 să fie strânşi din donaţii publice. Începând de joi până pe 8 iulie, "Cuminţenia Pământului" poate fi văzută, printr-o vizită gratuită, la Muzeul Băncii Naţionale a României.


Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Chişinău, Academia Română, Academia de ştiinţe a Moldovei şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a programat pentru joi, la Galeria La Rond din Chişinău, vernisarea expoziţiei "ştiinţa în avangarda integrării europene - 150 de ani de la fondarea Academiei Române şi 55 de ani de la fondarea Academiei de ştiinţe a Moldovei". Expoziţia cuprinde cele mai importante aspecte ale activităţii savanţilor de pe cele două maluri ale Prutului, în special cooperarea între cele două academii şi cooperarea acestora cu instituţiile similare din ţările Uniunii Europene. Perioada de expunere: 16 - 20 iunie 2016.


Regizorii Thomas Ostermeier şi Luk Perceval - ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti - vor primi, sâmbătă, câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru. În 2007, germanul Thomas Ostermeier a fost prezent la FNT cu două spectacole memorabile - 'Nora' de Henrik Ibsen şi 'Concert la cerere' de Franz Xaver Kroetz, producţii ale Teatrului Schaubuhne din Berlin. De atunci, a mai revenit în România cu alte spectacole la Craiova şi Cluj. Belgianul Luk Perceval a fost, în 2015, invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru. Directorul artistic Marina Constantinescu a ales pentru acea ediţie spectacolul 'Frontul' pe care Perceval l-a pus în scenă la Thalia Theatre din Hamburg. Realizat în 2014, spectacolul a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă-cheie a lumii de azi: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane. De asemenea, Luk Perceval a avut, în perioada şederii sale la Bucureşti, o întâlnire cu zece tineri actori români în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist.


Patrimoniul cultural al României este remarcabil, a afirmat, la Muzeul Naţional de Istorie a României, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Paul Brummell. El a participat, săptămâna aceasta, la o conferinţă de presă dedicată prezentării a şapte monede antice din aur şi din argint, care fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei şi care au fost recuperate de la case de licitaţie din Marea Britanie. Paul Brummell a dat asigurări că România va putea să conteze pe sprijinul autorităţilor din ţara sa în recuperarea unor piese similare care ar putea ajunge pe teritoriul britanic. La rândul său, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a arătat că recuperarea patrimoniului este un obiectiv legitim şi de aceea merită orice efort. www.rri.ro
Publicat: 2016-06-16 12:25:00
Vizualizari: 232
TiparesteTipareste