Arsenal de vacanţă în Transilvania

arsenal de vacanţă în transilvania Deschis în anul 2009, în judeţul Hunedoara, în Orăştie, Arsenal Park a cunoscut o dezvoltare continuă. Pe lângă instrucţia de vacanţă, turiştii sunt invitaţi acum să se bucure şi de Aqua Park.

Deschis în anul 2009, în judeţul Hunedoara, în Orăştie, Arsenal Park a cunoscut o dezvoltare continuă. Pe lângă instrucţia de vacanţă, turiştii sunt invitaţi acum să se bucure şi de Aqua Park. Zona SPA include trei zone distincte: SunWaves, Inner Bliss şi Belvedere Lounge&Terasă. În continuare vă prezentăm noutăţile cu care vă aşteaptă în acest sezon estival singurul parc de aventură cu tematică militară din România.


Emil Cristescu, director general al complexului, ne face un scurt istoric al acestui punct de atracţie: "Având o pasiune pentru obiectele militare, am profitat de această suprafaţă mare şi am achiziţionat de la Ministerul Apărării circa 150 de exponate militare, pe care le-am recondiţionat şi expus. Ele constituie în acest moment cel mai mare muzeu în aer liber cu tematică militară din România. Complexul s-a deschis pentru public în iunie 2009. De atunci, s-a dezvoltat în permanenţă. Parcul de 80 de hectare dispune acum de circa 12 km de piste de biciclete. Tot parcul poate fi parcurs cu bicicleta, cu rolele. În anul 2010 am depus proiectul pentru finanţare europeană, în 2013 a fost aprobat, iar un an mai târziu am început lucrările. În acest moment putem declara finalizate toate obiectivele de divertisment. Numărul turiştilor a crescut constant. Anul trecut am depăşit 50.000 de vizitatori. Obiectivele sunt antrenante şi distractive, iar noi spunem că în acest loc poţi beneficia şi de adrenalină, şi de relaxare."


Turismul din România, privit în ansamblu, a ajuns la o maturitate necesară, spune Olav Bagyo, director al parcului de aventură militară: "O să ne concentrăm pe zona Transilvaniei, judeţul Hunedoara, intrarea în oraşul Orăştie. Arsenal Park Transilvania este primul şi singurul parc turistic cu tematică militară din România şi din această zonă a Europei. Avem un centru SPA, parc de aventură, desfăşurăm activităţi de team building, Aqua Land. Acesta din urmă are o suprafaţă de 1730 de metri pătraţi. Sunt şase bazine interioare şi patru bazine exterioare, cu un sistem destul de ramificat de tobogane, de sisteme de hidromasaj, saune."


Turişti străini vin din multe zone, continuă Olav Bagyo. Iată şi de ce anume sunt interesaţi. "Am avut foarte mulţi unguri anul acesta, o afluenţă mare de spanioli. Spaniolii vin, de obicei, cu jeepuri pentru off road. Sunt câteva cluburi care, deja, de patru, cinci ani ne calcă pragul. Francezii sunt interesaţi tot de off road, dar pe motociclete şi ATV-uri. Avem turişti din Danemarca. Avem câteva contracte cu această ţară şi primim turişti de vârsta a treia. Aceştia vin pe motociclete. Campionul Danemarcei la motociclism-viteză, colaboratorul nostru, ne aduce motociclişti. Cel mai vârstnic motociclist danez care ne-a călcat pragul are 87 de ani."


Parcul este construit pe spaţiul în care, înainte, funcţiona o fabrică de mine antitanc şi de artificii. Unul dintre punctele forte este tematica militară. O parte dintre exponate reprezintă o filă din istoria României. Tinerilor li se pare interesant să vadă tehnica militară care s-a folosit şi o parte care însă se mai foloseşte. Muzeul militar în aer liber are peste 150 de exponate. Printre acestea puteţi vedea tunuri, transportoare amfibii blindate, transportoare şenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere şi tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanţă militară, o locomotivă, trenuri de mină, un avion IAR 93, un avion AN-2 şi un MIG 21, dar şi un elicopter Kamov Ka 26. Pe lângă aceasta, este singurul complex care oferă instrucţie militară, cu foşti instructori militari în Armata Română. 


Olav Bagyo, director Arsenal Park: "Activităţile conexe, specifice tematicii, vin să completeze întreaga ofertă de agrement: simulări militare cu arme de tip air soft, paintball, tir cu arcul. Acestea creează "aventura militară", doi termeni care se potrivesc foarte bine. Pentru partea de aventură, avem un fost turn de apă, care în momentul de faţă este echipat cu lift. Are o înălţime de 35 de metri. Avem un sistem unic în România, power fan. Se face un salt de la 35 de metri cu echipamentul adecvat. Este un verişor mai tânăr al bungee jumpingului. Este aproximativ acelaşi sistem, doar că nu se foloseşte o coardă elastică. Se foloseşte un cablu de oţel, rulat pe un tambur conic. Iar frânarea se face doar la cinci metri. Aceasta se face uşor, treptat şi nu există niciun fel de şoc. Este un salt provocator cam pentru toată lumea. De asemenea, tot de sus, de la 45 de metri înălţime, porneşte una dintre cele mai lungi tiroliene din România, cu 640 de metri linie continuă."


În acelaşi cadru şi cu acelaşi echipament se află Parcul Aventura, un parc cu mai multe trasee. "Sunt trasee de obstacole, construite între copaci. Totul este ecologic, nimic nu este bătut în cuie. Nu există şuruburi înfipte în copaci, totul este făcut pe butuci din lemn, care permit copacului să se dezvolte în mod normal. În fiecare an, sunt ajustaţi butucii, pentru a nu produce daune copacilor pe care sunt prinşi. Există mai multe trasee. Gradele sunt indicate prin culori. Traseele pornesc de la patru metri şi ajung până la 19 metri.  În afară de toate acestea, ne avantajează spaţiul foarte mare pe care-l avem, care depăşeşte 88 de hectare. Acesta permite persoanelor care nu-şi doresc neapărat o vacanţă activă, să se plimbe, să facă yoga, să ne viziteze rezervaţia de căprioare din incinta parcului."


Centrul SPA şi sala multifuncţională, denumite împreună AquaPark Arsenal, include trei zone distincte: SunWaves, Inner Bliss şi Belvedere Lounge&Terasă. SunWaves este partea de exterior, care include patru bazine, şase tobogane şi un bar exterior. Inner Bliss reprezintă zona de interior, cu tobogane, patru bazine, trei saune şi un bar. Priveliştea este elementul principal al zonei Belvedere Lounge&Terasă. Adâncimea maximă a bazinelor este de 1,20 m., iar temperatura apei este reglată în permanenţă între 29 şi 32 de grade Celsius.



www.rri.ro
Publicat: 2016-06-23 10:30:00
Vizualizari: 615
TiparesteTipareste