Grâul în mâncăruri

grâul în mâncăruri Este perioada secerişului grâului, un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată. Tradiţiile au dispărut pe măsura înlocuirii secerelor cu mijloace mecanizate de recoltare.

Este perioada secerişului grâului, un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată. Tradiţiile au dispărut pe măsura înlocuirii secerelor cu mijloace mecanizate de recoltare. Ceremonialul secerişului îl regăsim astăzi doar în paginile etnologilor sau sub formă de spectacol în cadrul unor festivaluri.


Astăzi coborâm şi noi în istoria gastronomiei, pe vremea când, în spaţiul românesc, orezul încă nu ajunsese pe mesele tuturor şi când ardeii sau sarmalele erau umplute cu grâu şi nu cu carne tocată şi cu orez. Grâul era şi aliment ritualic, fiind împărţit ca pomană de sărbătoarea (ortodoxă a) Sfântului Ilie. Era vorba despre grâul fiert în apă, cu puţină sare şi amestecat cu miere de albine.


În vremea când porumbul, cartoful şi orezul erau necunoscute locuitorilor din spaţiul românesc, grâul era folosit nu numai pentru a obţine pâinea, ci şi ca garnitură. Unele reţete s-au pierdut, probabil, în timp, altele  s-au păstrat. O reţetă atipică pentru zilele noastre, dar folosită în porturile dunărene până în perioada interbelică este peşte cu garnitură de grâu. În porturile dunărene erau încărcate pe vase cerealele care ajungeau dincolo de teritoriul românesc, iar pentru docheri era foarte comod să-şi pregătească peşte cu grâu deoarece peştele se afla în Dunăre, iar grâu era, de asemenea, din belşug. Modul de preparare era destul de simplu. Boabele de grâu erau fierte, peste ele se turnau ceapă călită şi roşii tocate, apoi puţin vin şi, în final, în vas se punea peştele. Totul fierbea înăbuşit şi se servea imediat. Compoziţia putea fi pusă şi la cuptor şi lăsată la foc mic, până la 30 de minute, având grijă să nu lăsăm peştele foarte mult la fiert.


O altă reţetă pe care v-o propun este pilaful de grâu. Avem nevoie de jumătate de kg de grâu, de 3 cepe de mărime mijlocie, de câteva ciuperci, fie proaspete, fie din conservă, de doi ardei graşi şi de o legătură de pătrunjel. Fierbem grâul într-un vas cu apă şi cu puţină sare. Separat, într-o tigaie cu ulei, călim ceapa, tocată mărunt şi tot acolo punem ardeii curăţaţi şi tăiaţi felii, precum şi ciupercile pe care, de asemenea, le tocăm. Amestecăm mereu timp de câteva minute, iar apoi adăugăm şi grâul fiert, cu puţină apă. Lăsăm la fiert timp de un sfert de oră, iar spre sfârşit adăugăm şi pătrunjelul, tocat mărunt. Mâncarea se serveşe imediat. Poftă bună! 



www.rri.ro
Publicat: 2016-07-09 10:23:00
Vizualizari: 582
TiparesteTipareste