Ministrul delegat Maria Ligor declară că sunt necesare o serie de modificări ale Legii electorale

ministrul delegat  maria ligor declară că sunt necesare o serie de modificări ale legii electorale Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, consideră că sunt necesare o serie de modificări legislative ale Legii electorale în caz contrar vom avea un număr dramatic mai mic de secții de vot în străinătate

"În raport cu ce am avut în 2014 sau în 2012 sau în 2008 vom avea un număr dramatic mai mic de secții de vot decât am avea dacă am aplica aceeași regulă pe care am cunoscut-o anterior. În Italia am avut, în 2012, 56 de secții de vot, în 2014 - 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înființate la cerere secții de vot, vom ajunge la 11. În Spania, de la 41 de secții de vot în 2012 ajungem la 10 secții de votare în această toamnă. La fel, în Republica Moldova, de la 21 de secții în 2014 ajungem la 6. În Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secții de votare, ajungem la 5 secții de votare. Prin urmare, considerăm că e absolut obligatoriu ca Guvernul să-și manifeste această dorință de a aduce modificările necesare spre a îndepărta acest obstacol de natură tehnică", a afirmat ministrul delegat Maria Ligor într-o conferință de presă desfasurată astăzi la sediul MAE.


Ministrul delegat Maria Ligor a precizat că Guvernul are în vedere o intervenție "reținută" pe Legea electorală care vizează pe de o parte, completarea listei de secții de votare din străinătate cu secții la propunerea MAE, cu aprobarea AEP, și de celaltă parte introducerea posibilității de a vota pe liste suplimentare inclusiv la secțiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puțin 100 de români aflați în străinătate într-o anumită regiune sau localitate.


"În acest moment, legea permite participarea pe liste suplimentare doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice", a spus Ligor. 


O altă modificare legislativă importantă se referă la introducerea posibilității de înscriere online în Registrul Electoral. Demnitarul a arătat că deși această prevedere ar putea apărea târziu, ea poate deveni "o referință pentru viitor în organizarea altor scrutinuri".


Maria Ligor a subliniat că prin modificările pe care Guvernul le are în vedere nu se creează sarcini noi pentru administrație și că o lipsă de acțiune în acest sens din partea Executivului "ar perpetua o situație de fapt care ar conduce la îngrădiri nejustificate a dreptului constituțional de a alege". 
 


www.rri.ro
Publicat: 2016-08-04 20:32:00
Vizualizari: 1051
TiparesteTipareste