Jurnal românesc - 12.08.2016

jurnal românesc - 12.08.2016 Numeroşi membri ai Familiilor Regale europene vor fi prezenţi, sâmbătă, la funeraliile Reginei Ana, soţia ultimului suveran al României, Mihai I.

Numeroşi membri ai Familiilor Regale europene vor fi prezenţi, sâmbătă, la funeraliile Reginei Ana, soţia ultimului suveran al României, Mihai I. Potrivit Biroului de Presă al regelui Mihai, şi-au anunţat participarea membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei şi Luxemburgului. Mii de oameni au trecut, joi şi vineri, prin Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti pentru a-şi lua adio de la Regina Ana. Slujba de înmormântare va avea loc la necropola regala de la Curtea de Arges, unde este inmormantat fondatorul dinastiei, Carol I. Grav bolnav, regele Mihai nu va putea asista la funeralii. Regina Ana a murit pe 1 august, în Elveţia, la vârsta de 92 de ani.


Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind procedura adopţiei, modificată la începutul anului. Prin noul act normativ au fost reduse la jumătate formularele utilizate: 12 au fost eliminate şi 4 au fost simplificate. În plus, a fost flexibilizată procedura de potrivire iniţială între copiii adoptabili şi familiile atestate. Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obţinut în urma deciziei unei instanţe de judecată, statutul va fi valabil până la încuviinţarea adopţiei sau până ce copilul împlineşte vârsta de 14 ani. La 30 iunie 2016, în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înregistraţi 3.250 copii adoptabili, din care 2.716 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională. De asemenea, 1.800 familii erau atestate pentru adopţie naţională.


La alegerile parlamentare din acest an se va introduce şi în secţiile din străinătate sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de evitare a votului multiplu. Românii nu vor mai fi obligaţi să semneze pe proprie răspundere că nu şi-au exprimat opţiunea electorală şi în altă secţie, a declarat, joi, Iulian Ivan, directorul Direcţiei pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), la o dezbatere online, organizată de Alianţa pentru o Românie Curată. Potrivit acestuia, sistemul a fost introdus pentru prima dată la alegerile locale din iunie şi a fost un succes. Ivan a mai anunţat că orice român care locuieşte în diaspora este bine venit să solicite să devină operator pentru o secţie de votare care se înfiinţează în localitatea unde este rezident sau domiciliază, urmând să fie remunerat pentru activitatea prestată. La aceeaşi dezbatere, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat că sunt mulţi cetăţeni români din diaspora care nu au documente de identitate valabile, ceea ce reprezintă o problemă atunci când vor să-şi exercite dreptul de vot.


Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a discutat joi, cu noul ambasador al Canadei în România, Kevin Hamilton, despre soluţionarea cât mai rapidă a problemei vizelor pentru cetăţenii români. În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă şi perspectivele relaţiei bilaterale, fiind subliniat interesul comun pentru dezvoltarea relaţiilor politice şi economice bilaterale. În cadrul discuţiei a fost subliniată şi importanţa comunităţii româneşti din Canada - o comunitate bine integrată în societatea canadiană, cu un înalt nivel de pregătire profesională - ca factor de conexiune suplimentar între cele două state.



www.rri.ro
Publicat: 2016-08-12 11:44:00
Vizualizari: 666
TiparesteTipareste