Regina Ana, ultimul omagiu

regina ana, ultimul omagiu Românii îi aduc un ultim omagiu Reginei Ana.

Este o linişte profundă în impunătoarea Sală a Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti. Deasupra uşii de intrare stă scris "Nihil Sine Deo" ("Nimic fără Dumnezeu") - deviza Casei Regale. Femeile fac reverenţă la catafalcul Reginei Ana, unii dintre bărbaţi îngenunchează, copiii se închină, iar cei mai în vărstă, care au trăit - unii dintre ei - o parte a vieţii pe vremea Monarhiei, au lacrimi în ochi. 


Românii au venit să îşi ia rămas bun de la soţia ultimului Suveran al României, Mihai I, decedată pe 1 august, în Elveţia. Au depus la poarta Palatului Regal flori, candele aprinse şi mesaje de condoleanţe, apoi au intrat în Sala Tronului pentru un ultim omagiu. O coroană de crini albi a fost aşezată pe capacul sicriului învelit în steagul regalităţii şi flancat de militari ai Regimentului de Gardă "Mihai Viteazul". "Familia Regală e un simbol", "Monarhia e normalitate", "A fost o mare doamnă", "Dispariţia ei este un gol" - sunt câteva din cuvintele rostite de participanţi.  


"Un gând de tristeţe, de regret că România nu s-a întors la monarhie. Este cel mai simplu gest pe care un român adevărat îl poate face".   


"Am avut în familie veterani de război care au luptat în Armata Regelui. Măcar din respect pentru ei, dacă nu şi mai mult din respect pentru Majestăţile Lor, ar trebui să fim aici."


"Cred că este un gest pe care ar trebui să-l facă fiecare om, fiecare român care are posibilitatea să ajungă aici, măcar un ultim omagiu pentru această doamnă a României şi să te gândeşti la tot ceea ce a realizat sau tot ce a încercat să facă pe parcursul vieţii."


Pe lângă numeroşii cetăţeni obişnuiţi, personalităţi ale vieţii politice şi publice române au trecut prin faţa sicriului Reginei Ana, adus miercuri seara de la Castelul Peleş din Sinaia, din Carpaţii Meridionali. 


După priveghiul public de două zile din Bucureşti, sâmbătă sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei va fi scos în Piaţa Palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe şi ale Catedralei romano-catolice "Sfântul Iosif". Va fi transportat, apoi, pentru înmormântare, la Mânăstirea Curtea de Argeş, necropolă regală din sudul ţării. 


Şi-au anunţat participarea, printre alţii, membri ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, şi ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma. 


Va fi dureros resimţită, însă, absenţa Regelui Mihai, care, grav bolnav, se va ruga tocmai din Elveţia pentru sufletul celei care i-a stat alături, departe de ţară, în exil, timp de 68 de ani. 


În România şi în Republica Moldova vecină, majoritar românofonă, sâmbătă va fi doliu naţional.



www.rri.ro
Publicat: 2016-08-12 13:10:00
Vizualizari: 525
TiparesteTipareste