Români în lume - 2.09.2016

români în lume - 2.09.2016 ICR Viena găzduieşte în perioada 6-26 septembrie expoziţia 'Arhitectură şi regalitate', dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România şi de la întemeierea Dinastiei Regale.

ICR Viena găzduieşte în perioada 6-26 septembrie expoziţia 'Arhitectură şi regalitate', dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România şi de la întemeierea Dinastiei Regale, precum şi a 135 de ani de la proclamarea Regatului. Castelele Peleş şi Pelişor, Palatele Regale din Bucureşti, Săvârşinul şi Curtea de Argeş sunt, subliniază organizatorii, tot atâtea dovezi că arhitectura reprezentativă din România e influenţată de regalitate şi de monarhi. Prefaţat de prelegeri susţinute de arhitecţii Augustin Ioan şi Marius Marcu-Lapadat, expoziţia prilejuieşte şi difuzarea documentarului 'Reşedinţe ale Regalităţii Române', după un scenariu al istoricului Răzvan Theodorescu.


Bucureştiul găzduieşte, de sâmbătă, o nouă ediţie a Concursului Internaţional 'George Enescu'. Până pe 25 septembrie, 196 de tineri artişti din 38 de ţări, printre care Germania, Italia, Spania, Franţa, Croaţia, Rusia, Cehia, China, Statele Unite, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, concurează la secţiunile de vioară, violoncel, pian şi compoziţie. Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni este de 115.000 de euro. Preluat, potrivit tradiţiei, de televiziunea publică de la Bucureşti, Concursul Enescu aduce, în premieră, anul acesta, şi transmisii live în străinătate.


Institutul Cultural Român de la Varşovia participă, în perioada 2 septembrie 2016 - 26 februarie 2017, la expoziţia Comori ale culturii europene tradiţionale, organizată la Muzeul de Etnografie din Wrocław. Aceasta are ca scop prezentarea fenomenelor patrimoniului cultural imaterial, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 28 de ţări europene. Căluşul, mersul cu uratul, ceramica de Horezu şi o expoziţie de fotografie în aer liber sunt mostre de creativitate românească oferite publicului polonez.


România participă şi în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, avându-i ca invitaţi pe scriitorii Herta Muller, Gabriela Adameşteanu, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean şi Bogdan Ghiu. În cadrul ediţiei din acest an, având ca temă principală libertatea de expresie, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează seminarii şi lecturi la scenă deschisă. Pe 22 septembrie va avea loc decernarea Premiului Sorescu, acordat anual de către ICR Stockholm unui scriitor suedez a cărui operă desfiinţează graniţele şi facilitează dialogul între culturi.


Lotul reprezentativ de fotbal al României pleacă, sâmbătă, la Cluj, unde va întâlni, duminică, Muntenegrul, în primul joc din preliminariile Cupei Mondiale 2018 din Rusia. Din aceeaşi grupă, E, mai fac parte Polonia, Danemarca, Armenia şi Kazahstan. Meciul cu Muntenegru este debutul ca selecţioner al germanului Cristoph Daum, primul antrenor străin care conduce echipa României. El a fost învestit după ce, la Campionatul European din vara, Naţionala, condusă de Anghel Iordănescu, s-a clasat pe ultimul loc din Grupa A, cu un singur punct, după o remiză, 1-1, cu Elveţia, si două înfrângeri, 1-2 cu Franţa şi 0-1 cu Albania. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-09-02 13:06:00
Vizualizari: 216
TiparesteTipareste