Români în lume - 12.09.2016

români în lume - 12.09.2016	La Constanţa s-a dat startul celei de-a doua ediţii a regatei marilor veliere. Cele 13 vase participante, din şase ţări, se vor întrece până la Novorossiisk, în Rusia, unde vor ajunge pe 15 septembrie.

La Constanţa s-a dat startul celei de-a doua ediţii a regatei marilor veliere. Cele 13 vase participante, din şase ţări, se vor întrece până la Novorossiisk, în Rusia, unde vor ajunge pe 15 septembrie. De aici velierele se vor îndrepta spre Soci şi apoi spre Varna, unde vor ajunge pe 1 octombrie. În timpul curselor, navigarea se face folosind doar forţa vântului. Este permisă folosirea motoarelor numai dacă siguranţa navelor este pusă în pericol.

 

ICR New York, în parteneriat cu East Central European Center şi Catedra de limba şi cultura română „Nicolae Iorga” din cadrul Columbia University organizează, pe 14 septembrie, un nou eveniment dedicat tradiţiilor autentice româneşti. „Mitologia românească a morţii” constă într-o conferinţă a profesoarei Marina Cap-Bun şi un live performance al artistei populare Zamfira Ludovica Mureşan, care va „ilustra” prin diverse tipuri de bocete conceptele prezentate în conferinţă. Evenimentul va include proiecţia unor fragmente din filmul istoric „Dacii”, de Sergiu Nicolaescu şi a unui scurt documentar despre „Cimitirul vesel” de la Săpânţa. Prof. dr. Marina Cap-Bun, în calitate de producător şi consultant artistic, şi artista populară Zamfira Ludovica Mureşan, ca bocitoare, se vor afla la New York în perioada 13-25 septembrie 2016, pentru a reprezenta România în cadrul mega-proiectului artistic „An Occupation of Loss”. La graniţa dintre instalaţie şi perfomance, proiectul reuneşte peste 30 de artişti / bocitori din 11 ţări, fiind o expresie monumentală a practicilor, tradiţiilor şi ritualurilor de înmormântare din diferite culturi ale lumii, cu accent pe tehnicile de bocire la nivel internaţional.

 

Tibi Uşeriu, românul care a câştigat ultramaratonul de la Cercul Polar, a început, pe 11 septembrie, una dintre cele mai dure competiţii din Europa. Cursa care se desfăşoară în Munţii Alpi presupune parcurgerea a 330 de km în 150 de ore. Traseul este unul deosebit de dificil, implicând porţiuni unde concurenţii trebuie să se caţere, iar condiţiile meteo nefavorabile pot duce la accidentări grave. Ultramaratonistul Tibi Uşeriu participă pentru a doua oară la cursa din Munţii Alpi. Anul trecut, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile a fost nevoit să se oprească la km 230. La întoarcere, el a povestit că la 2.900 de metri altitudine zăpada depăşea 50 de cm, era viscol şi ceaţă. Organizatorii au decis atunci să nu mai continue competiţia, şi pentru că într-una din ediţiile trecute a avut loc un accident şi un concurent a murit. Anul acesta, însă, Tibi Uşeriu speră că va putea trece linia de sosire, în data de 18 septembrie, când se va încheia cursa.

 

Jucătoarea română de tenis, Simona Halep, se menţine pe locul 5 în clasamentul mondial feminin, dat publicităţii luni, în timp ce nemţoaica Angelique Kerber este noul lider mondial. Românca Irina Begu se află pe locul 23, Monica Niculescu pe 55, iar Sorana Cîrstea pe 89. În turneul de Mare Şlem de la US Open, Halep a ajuns până în sferturile competiţiei, fază în care a fost eliminată, după un meci de trei seturi, de fostul număr unu WTA, Serena Williams. La turneul WTA Premier de la Tokyo, care va avea loc între 19 – 25 septembrie, Halep este a treia favorită. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-09-12 12:13:00
Vizualizari: 494
TiparesteTipareste