Români în lume - 12.09.2016 UPDATE

români în lume - 12.09.2016 update Artişti lirici români cântă pe mari scene din Austria, Japonia şi Spania.

Soprana Cristina Păsăroiu şi basul Alexandru Moisiuc evoluează, marţi, la Opera de Stat din Viena, în spectacolul "Carmen" de Georges Bizet. Cei doi artişti români interpretează rolurile "Micaela" şi "Zuniga". Spectacolul este regizat de Franco Zeffirelli. Aceasta este cea de-a treia şi ultima reprezentaţie cu spectacolul "Carmen", dintr-o serie începută în 6 septembrie la Opera de Stat din capitala Austriei.

 

Pianistul Mihai Ritivoiu va face, în perioada 13-20 septembrie, un turneu în mai multe oraşe din Japonia. Ultimul recital va avea loc la Sapporo. Pe afiş -  lucrări de Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin, Maurice Ravel şi Franz Liszt. Mihai Ritivoiu, care studiază în prezent la Guildhall School of Music din Londra, este laureat al Concursului Internaţional "George Enescu" ediţia 2011.

 

Soprana Adela Zaharia va urca, marţi, pe scena de la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, în spectacolul "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart. Muziciana, interpreta personajului "Pamina", va cânta alături de tenorul Adrian Strooper, soprana Olga Pudova şi baritonul Richard Sveda. Reprezentaţia va fi reluată pe 15, 16 şi 17 septembrie

 

ICR New York, în parteneriat cu East Central European Center şi Catedra de limba şi cultura română „Nicolae Iorga” din cadrul Columbia University organizează, pe 14 septembrie, un nou eveniment dedicat tradiţiilor autentice româneşti. „Mitologia românească a morţii” constă într-o conferinţă a profesoarei Marina Cap-Bun şi un live performance al artistei populare Zamfira Ludovica Mureşan, care va „ilustra” prin diverse tipuri de bocete conceptele prezentate în conferinţă. Evenimentul va include proiecţia unor fragmente din filmul istoric „Dacii”, de Sergiu Nicolaescu şi a unui scurt documentar despre „Cimitirul vesel” de la Săpânţa. Prof. dr. Marina Cap-Bun, în calitate de producător şi consultant artistic, şi artista populară Zamfira Ludovica Mureşan, ca bocitoare, se vor afla la New York în perioada 13-25 septembrie, pentru a reprezenta România în cadrul mega-proiectului artistic „An Occupation of Loss”. La graniţa dintre instalaţie şi perfomance, proiectul reuneşte peste 30 de artişti / bocitori din 11 ţări, fiind o expresie monumentală a practicilor, tradiţiilor şi ritualurilor de înmormântare din diferite culturi ale lumii, cu accent pe tehnicile de bocire la nivel internaţional.

 

Tibi Uşeriu, românul care a câştigat ultramaratonul de la Cercul Polar, a început, pe 11 septembrie, una dintre cele mai dure competiţii din Europa. Cursa care se desfăşoară în Munţii Alpi presupune parcurgerea a 330 de km în 150 de ore. Traseul este unul deosebit de dificil, implicând porţiuni unde concurenţii trebuie să se caţere, iar condiţiile meteo nefavorabile pot duce la accidentări grave. Ultramaratonistul român participă pentru a doua oară la cursa din Munţii Alpi. In 2015, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile a fost nevoit să se oprească la km 230. Organizatorii au decis atunci să nu mai continue competiţia, şi pentru că într-una din ediţiile trecute a avut loc un accident şi un concurent a murit. Anul acesta, însă, Tibi Uşeriu speră că va putea trece linia de sosire, în data de 18 septembrie, când se va încheia cursa.

 

Pe 14 septembrie la Veneţia are loc vernisajul dublei expoziţii de fotografie „Simetria unei aparenţe”, de Maria Grazia Galata, curator Marco Nereo Rotelli, şi „Transmigraţii emotive”, de Camelia Mirescu, curator Claudio Crescentini. Ambele expoziţii sunt găzduite de Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din acest oraş italian şi sunt deschise până pe 26 septembrie.


www.rri.ro
Publicat: 2016-09-12 18:46:00
Vizualizari: 443
TiparesteTipareste