Zilele dovleacului în judetul Buzău

zilele dovleacului în judetul buzău În judetul Alba, la Petrisat, a fost recoltat, săptămâna trecută, un dovleac de 78 de kg. Buzoienii se laudă însă cu dovleci mult mai grei.

Dacă este toamnă, atunci este şi vremea dovlecilor, unii dintre ei uriaşi, precum cel din povestea Cenuşăresei, dovleac care se transforma în caleaşcă,. Astfel, în judetul Alba, la Petrisat, a fost recoltat, săptămâna trecută, un dovleac de 78 de kg. Buzoienii se laudă însă cu dovleci mult mai grei.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, câteva sute de persoane au participat la cea de-a doua ediţie a Zilelor Dovleacului, în localitatea buzoiană Poşta Câlnău, vedeta manifestărilor fiind un soi ajuns la 125 de kilograme. „Localnicii cultivă dovleacul în cantităţi mari, într-o multitudine de soiuri, unii ajungând la greutăţi impresionante. Cel mai mare are anul acesta 125 de kilograme, dar sunt mulţi peste 100 de kilograme. a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Poşta Câlnău, Sorin Munteanu.

 

Autorităţile locale doresc să promoveze produsul la nivel naţional şi internaţional şi să ''branduiască'' manifestarea.  La ediţia din acest an a Zilelor Dovleacului din  localitatea buzoiană Poşta Câlnău au venit avut invitaţi din Republica Moldova, Ion Ciocan, supranumit 'regele dovleacului'şi fratele acestuia, Valeriu Ciocan, un neîntrecut sculptor în dovleac, precum şi invitaţi din Serbia, unde există preocupări similare.

 

Pe lângă plăcinte, sarmale, dulceţuri din dovleac, participanţii la eveniment au degustat şi alte bucate tradiţionale - pastramă de oaie, cârnaţi de Pleşcoi, babic, bulz de mămăligă şi must.

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-09-19 12:58:00
Vizualizari: 521
TiparesteTipareste