Jurnal românesc - 21.09.2016 UPDATE

jurnal românesc - 21.09.2016 update Premierul român Dacian Cioloş, a avut, marţi, o întrevedere cu premierul canadian Justin Trudeau, dedicată în principal problemei liberalizării vizelor pentru cetăţenii români.

Premierul român Dacian Cioloş, care participă, la New York, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a avut, marţi, în marja reuniunii, o întrevedere cu premierul canadian Justin Trudeau, dedicată în principal problemei liberalizării vizelor pentru cetăţenii români. Potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, cei doi premieri au constatat că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat. România şi Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Canada. În vară, premierul Cioloş a avertizat că, în lipsa unei decizii la nivel politic la Ottawa privind liberalizarea vizelor, România, ca membră a UE, ar putea, asemenea Bulgariei, să nu ratifice acordul comercial UE-Canada a cărui semnare, prevăzută în această toamnă, depinde de ratificarea prealabilă a Parlamentelor naţionale.

 

Populaţia României s-a redus cu 13% în ultimii 24 de ani, iar această scădere are la bază migraţia internaţională, planning-ul familial şi mortalitatea ridicată, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). În ceea ce priveşte migraţia internaţională, aceasta a condus la o scădere constantă a populaţiei României şi a avut un vârf în 2007, anul aderării la UE, de 544.000 persoane. Planning-ul familial, prin diversele lui forme, a determinat reducerea constantă a numărului anual de naşteri pe parcursul perioadei de tranziţie (numărul de naşteri din 2015 a fost cu 28% mai mic decât cel din 1992), iar mortalitatea a fost ridicată în întreaga perioadă de după 1992 (între 11,4% în 1992 şi 11,7% în 2015). Conform datelor INS, ponderea cea mai importantă a emigraţiei este reprezentată de persoanele din grupa de vârstă 25-64 de ani.

 

 

Compania auto Renault a decis relocarea în Maroc, din 2017, a liniei de producţie pentru modelul Logan Break MCV, fabricat în prezent la Piteşti, in sudul Romaniei. Uzina Renault din oraşul marocan Tanger - unde sunt fabricate deja modele Sandero, Dokker şi Lodgy - estimează pentru anul 2017 o producţie totală de 300.000 de vehicule, incluzând Logan MCV. Aproximativ 95% din productia acestei uzine, inaugurata in 2012, este exportată. În Romania, compania Dacia a fost preluată de Renault  în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piata auto europeană.

 

Iniţiativa legislativă care permite „cumpărarea“ de vechime de către persoanele care nu au stagiul de pensie complet a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor cu 198 de voturi „pentru“. Persoanele interesate „să îşi cumpere vechime“ încheie un contract de asigurare socială în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.

 

Arhiva fostului director al Secţiei române a postului Radio Europa Liberă din Germania, Nicolae Stroescu-Stînişoară, a fost donată Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Prin această nouă donaţie, instituţia îşi îmbogăţeşte fondul arhivistic privind istoria exilului românesc. Radio Europa Liberă a jucat un rol determinant în istoria recentă a ţării, fiind considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989.


www.rri.ro
Publicat: 2016-09-21 20:42:00
Vizualizari: 503
TiparesteTipareste