Brânză de burduf

brânză de burduf La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul de muzică populară şi de preparate tradiţionale.

La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul de muzică populară şi de preparate tradiţionale precum pastrama şi brânzeturile, acestea fiind, cum se spune, udate cu must şi cu vin. Un preparat specific este brânza de burduf, din categoria brânzeturilor sărate, frământate şi lăsate la maturat. Poartă această denumire de la învelişul în care se maturează, burduful fiind confecţionat din două piei de oaie suprapuse, de pe care au fost îndepărtate firele de lână. Aceste piei sunt cusute pe margine astfel încât să se obţină un sac, adică burduful, în interiorul căruia să poată fi pusă brânza la maturat. Acest burduf trebuie perforat din loc în loc pentru a permite scurgerea eventualului zer din caşul proaspăt.


În mod tradiţional, brânza de burduf se obţinea în stânile de la munte, din caş de oaie sau dintr-un amestec de caş de oaie şi caş de vacă. Acest caş era sfârâmat şi amestecat cu sare, pasta rezultată fiind introdusă în burduf şi lăsată la maturat timp de două săptămâni. Depozitată într-un loc răcoros, brânza de burduf poate fi păstrată timp de circa 3 luni. Brânza de burduf are o culoare gălbuie şi, fiind mai grasă, se taie în felii, ca un caşcaval, fără a se sfărâma şi fără a se lipi de cuţit. În fabricile de industrializare a laptelui, învelişul tradiţional a fost înlocuit cu o folie protectoare de plastic. La târgurile cu produse gastronomice tradiţionale, poate fi întâlnită însă brânza de burduf în înveliş de coajă de brad, care îi conferă o aromă specifică. O explicaţie cu iz de legendă este aceea că brânza de burduf în înveliş de coajă de brad putea fi transportată şi ascunsă mai uşor în vremuri de război.


Brânza de burduf poate fi consumată ca atare, tăiată în felii şi prezentată pe un platou cu aperitive. Brânza de burduf poate fi folosită ca umplutură pentru plăcintă sau împreună cu mămăligă, cârnaţi, şuncă şi ouă, la bulz, un preparat specific românesc. Un preparat întâlnit în restaurante îl reprezintă buletele de caşcaval. Caşcavalul poate fi înlocuit cu brânza de burduf. Avem nevoie du un sfert de kg de brânză de burduf, de un un ou, de câteva linguri de făină şi de puţin praf de copt. Toate ingredientele trebuie amestecate  şi frământate pănă când se obţine un aluat consistent. Din acest aluat se formează biluţe care se pun la prăjit, pentru câteva minute, în ulei încins, până când se rumenesc uşor. Se servesc imediat, ca aperitiv. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-10-01 09:25:00
Vizualizari: 2541
TiparesteTipareste