Sezonul vaccinurilor

sezonul vaccinurilor Anul acesta, campania gratuită de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii întârzie, iar medicii de familie spun că cele 350.000 de doze care vor fi repartizate în întreaga ţară sunt total insuficiente.

În România, odată cu vremea rece a crescut şi numărul virozelor. Peste 71 de mii de persoane s-au prezentat în ultima perioadă la medic cu infecţii respiratorii, cu circa 37% mai multe comparativ cu situaţia înregistrată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Vestea bună este că până acum nu au fost semnalate cazuri de gripă sezonieră. Campania de vaccinare va începe la sfârşitul lunii, iar autorităţile dau asigurări că se va desfăşura conform calendarului stabilit. Medicii de familie spun, însă, că Ministerul Sănătăţii nu a achiziţionat suficiente doze de vaccin.

 

Preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a precizat că dozele de vaccin nu au ajuns în cabinetele medicilor de familie. Doina Mihăilă: “Nu există niciun fel de vaccin antigripal, nu au venit. Din informaţiile mele, nici nu vor veni curând. Pe de altă parte, la nivel de ţară - s-a şi anunţat - sunt 350.000 de vaccinuri. Dacă ar fi să facem o medie per medic de familie din ţară, după ce scădem vaccinurile care se fac la copiii instituţionalizaţi, deci în orfelinate, şi în azilele de bătrâni, probabil că vor rămâne vreo 15-20 de doze per medic, în funcţie de numărul de pacienţi, deci unii vor avea şapte doze, opt doze, unii vor avea 20, maximum de doze. La o listă de 2000 să ai 20 de doze, să-mi spună cineva cum face selecţia”.

 

Medicii recomandă vaccinarea antigripală mai ales a copiilor, vârstnicilor şi bolnavilor cronici, a personalului medical, precum şi a femeilor însărcinate. Potrivit statisticilor, acestea sunt cele mai vulnerabile categorii. Ei recomandă populaţiei vaccinarea antigripală, pentru a preveni complicaţiile grave ale gripei. Probleme au fost şi cu vaccinul hexavalent care este folosit în imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei virale B şi poliomielitei. Chiar dacă a existat o discontinuitate în privinţa distribuirii acestui vaccin, din cauza firmei distribuitoare, acesta se află acum în depozit, iar în câteva zile, primele doze ar trebui să ajungă la medicii de familie, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

 

Creşte, pe de altă parte, numărul de îmbolnăviri cu rujeolă. Ministerul de resort le-a cerut părinţilor să nu refuze vaccinarea, după ce în ultima săptămână au apărut cazuri noi. Autorităţile dau asigurări că există suficiente doze de vaccin şi anunţă că, de la începutul anului, numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut la aproape 800 la nivelul întregii ţări. Soluţia găsită de Minister pentru a încuraja imunizarea celor mici este un sistem de alertă care să-i anunţe pe părinţi când să-şi vaccineze copilul. Ideea este parte a programului guvernamental GovITHub şi a venit la cererea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Autorităţile vor să-l împlementeze cât mai curând şi explică că, dacă doar 100 de părinţi îşi duc copii la vaccinat şi, astfel, aceştia sunt mai sănătoşi, programul ar fi un succes


www.rri.ro
Publicat: 2016-10-17 11:52:00
Vizualizari: 428
TiparesteTipareste