Controverse privind conversia creditelor în franci elveţieni

controverse privind conversia creditelor în franci elveţieni Deputaţii români au adoptat, în unanimitate, legea conversiei în monedă naţională, la cursul din momentul împrumutului, a creditelor în franci elveţieni.

Mulţi români care au decis să ia credite în franci elveţieni s-au trezit peste noapte, în ianuarie 2015, cu ratele dublate exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar. 


La ora actuală, cursul francului este de circa 4,15 lei, faţă de 2 - 2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe împrumuturi în această valută. Or, marţi, Camera Deputaţilor - for decizional - a adoptat, în unanimitate, legea conversiei în monedă naţională, la cursul din momentul împrumutului, a creditelor în franci elveţieni. Iniţial, s-a dorit ca proiectul de lege să aibă impact social, fiind menit să ii ajute pe cei cu venituri mici, care nu mai fac faţă ratelor la bancă. Însă din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de îndatorare de 50% şi pragul de 250.000 de franci elveţieni. Aşa încât de actualul act normativ pot  beneficia şi cei care au luat împrumuturi foarte mari şi care nu au probleme cu ratele.


Liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că decizia Camerei Deputaţilor repară o nedreptate şi că băncile ar trebui să-şi regândească abordarea în relaţiile cu clienţii: "Nu suntem dispuşi să stăm indiferenţi la atitudinea «profit cu orice preţ». Cred că trebuie să fie un echilibru în asumarea riscului între bancă şi client." 


Deputatul liberal, Daniel Zamfir, a precizat, la rândul său, că legea nu asigură protecţie socială, ci are rolul de a face dreptate: "Legea aceasta, pe de o parte, repară nedreptatea făcută acestor oameni, dar are şi un efect de sancţiune pentru acele bănci care şi-au permis să acorde într-un mod cu totul iresponsabil acest tip de credit." 


Legea mai trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că o va analiza, în prealabil, cu experţi din domeniu: "Împreună cu echipa mea, vom analiza, vom cere opinia şi celorlalte părţi implicate, când vorbim despre conversia francilor cu siguranţă voi cere din zona bancară o opinie şi în momentul în care avem o analiză completă, pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri."


Banca Naţională a României este de părere că legea votată, marţi, de deputaţi e discriminatorie, pentru că îi favorizează numai pe cei aproximativ 50.000 de români cu credite în franci. Actul normativ ar putea crea un precedent periculos, pentru că, de pildă, românii cu credite în euro, mult mai numeroşi, ar putea cere şi ei să beneficieze de aceleaşi drepturi, ceea ce ar crea probleme majore sistemului bancar. 


Potrivit BNR, o conversie din franci în lei ar duce două bănci sub solvabilitatea minimă, iar şase vor fi sub nivelul prudenţial. În plus, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, vorbeşte de curente populiste ale căror soluţii pot genera euforie în rândul beneficiarilor pe termen scurt, dar costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung. Principalul risc, în viziunea lui Mugur Isărescu, este disciplina contractuală care, prin legi de natură similară, ar putea deveni irelevantă. www.rri.ro
Publicat: 2016-10-19 13:08:00
Vizualizari: 416
TiparesteTipareste