Sfinţii zâmbitori din Brebi

sfinţii zâmbitori din brebi O biserică de lemn mai puţin obişnuită, cel puţin prin pictura interioară, în care sfinţii au fost reprezentaţi cu zâmbetul pe buze, stă ascunsă de ochii curioşilor într-o mică localitate din Sălaj

O biserică de lemn mai puţin obişnuită, cel puţin prin pictura interioară, în care sfinţii au fost reprezentaţi cu zâmbetul pe buze, stă ascunsă de ochii curioşilor într-o mică localitate din Sălaj, lăcaşul de cult edificat în urmă cu mai bine de două secole şi jumătate fiind renumit, în trecut, şi pentru icoanele cântătoare ce se aflau aici. 

 

Nu departe de castrul roman de la Porolissum, satul Brebi, actualmente pe raza comunei Creaca, este o mică localitate a cărei denumire provine, se pare, de la un animal asemănător castorului, ce trăia odinioară în zonă. Cel mai important monument de arhitectură din localitate este, cu siguranţă, biserica de lemn edificată în urmă cu mai bine de două secole, conform inscripţiei, chiar deasupra intrării: "1759 În acea vreme au făcut această biserică. Meşteri au fost Brearz şi Borzan Ion în zilele lui popa Dănilă".

 

Lăsând la o parte frumuseţea lemnului sculptat de meşteri, ceea ce atrage atenţia atenţia este pictura de pe pereţi, foarte bine păstrată în unele zone, în care majoritatea sfinţilor sunt reprezentaţi cu zâmbetul pe buze. Pictura a fost executată în secolul XIX, după o intenţie de mărire a spaţiului. Preotul de acolo susţine că biserica a avut, în trecut, şi câteva icoane mai puţin obişnuite, obiectele de cult fiind dotate cu câte o cutiuţă muzicală. Biserica de lemn din Brebi este astăzi doar un monument istoric ce are mai mult un rol de obiectiv turistic, decât de lăcaş de cult. În biserică se slujeşte de doar două ori pe an.

 

Ultima reparaţie capitală a fost realizată în 1975-1976, prin fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi de la enoriaşi. În prezent, timpul însă şi-a pus deja amprenta asupra acoperişului de şindrilă, însă, până la găsirea unor soluţii financiare, sfinţii din picturile bisericii din Brebi continuă să-şi aştepte enoriaşii şi turiştii, cu zâmbetul pe buze.

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-10-19 15:40:00
Vizualizari: 290
TiparesteTipareste