Proiecte de repatriere prin antreprenoriat

proiecte de repatriere prin antreprenoriat Proiectul „RePatriot”, de repatriere prin antreprenoriat a românilor care locuiesc în străinătate, a reunit, de curând, la Bucureşti, peste 100 de oameni de afaceri, cu scopul de a-i încuraja pe românii din diaspora să investească în România.

Proiectul „RePatriot”, de repatriere prin antreprenoriat a românilor care locuiesc în străinătate, a reunit, de curând, la Bucureşti, peste 100 de oameni de afaceri, cu scopul de a-i încuraja pe românii din diaspora să investească în România. Peste 30 de antreprenori de succes care activează în România susţin proiectul, în cadrul căruia oferă consiliere şi informaţii pentru a putea accesa rapid oportunităţile de afaceri din ţară. Dragoş Anastasiu, unul dintre oamenii de afaceri implicaţi: Revenirea, în accepţiunea noastră, nu este neapărat una fizică. Revenirea este în primul rând una mentală, care începe în a nu mai vorbi urât despre România, apoi în a vorbi frumos despre România şi în al treilea rând în a se gândi că România intră în discuţie şi primul pas ar putea să fie un parteneriat cu cineva din România, ar putea să fie o investiţie în România. Şi mai încolo, dacă e cazul şi se aliniază astrele, să revină şi fizic. Să-i facem pe oameni să înţeleagă că România a redevenit o opţiune pe care alţii au luat-o în calcul şi s-au descurcat remarcabil sau s-au descurcat într-un fel sau altul.”

 

„Repatrierea românilor din diaspora prin antreprenoriat reprezintă o nişă importantă, iar ţinta pentru 2018 este o imagine a unei Românii unite, nu împărţită între românii din străinătate şi cei din ţară”, a declarat Marius Bostan, iniţiatorul "RePatriot": „Aceasta este o nişă de fapt de repatriere, oportunitatea asta de repatriere prin antreprenoriat, dar este extrem de importantă din punct de vedere economic, pentru că întoarcerea antreprenorilor şi întoarcerea unor oameni care aduc plusvaloare şi creează locuri de muncă va face posibilă şi alegerea altor categorii profesionale - medici, profesori, profesionişti în diverse domenii - să se întoarcă. România are nevoie de o creştere economică succesivă mai mulţi ani la rând pentru a ne putea permite salarii mai mari, o viaţă mai bună, un sistem de sănătate mai bun.”

 

Directorul executiv al Proiectului „RePatriot”, Ramona Chirilă: Toţi participanţii au apreciat întâlnirea şi sunt nerăbdători să trecem la următoarele faze, respectiv împărţirea pe grupuri, continuarea discuţiilor pe domenii de interes în aşa fel încât discuţiile să se concretizeze ulterior şi în idei de business, de noi parteneriate strategice şi într-o colaborare care sperăm să fie fructuoasă între cele două grupuri de oameni de afaceri. Sunt câteva domenii din care aceştia provin cu preponderenţă. Primul pe care l-aş menţiona este categoric cel de IT şi tehnologie. IT-ul reprezintă şi este recunoscut ca fiind principala oportunitate oferită de România în acest moment. În acelaşi timp, foarte mulţi dintre investitorii prezenţi sunt interesaţi de domeniul construcţiilor şi real estate, de domeniul agriculturii, energetic, medical şi sanitar. Avem câteva persoane care doresc să îşi extindă afacerile şi în România şi se gândesc la următorii paşi concreţi în acest sens. Exemple clare de români repatriaţi prin antreprenoriat avem peste tot în jurul nostru. Putem să începem chiar şi cu unii dintre membrii echipei „RePatriot”, dacă este să vi-i spun pe Dragoş Anastasiu, pe Gabriel Iştoc, pe Hildegard Brundle, dar dincolo de ei, am avut cel puţin 30 de antreprenori care au revenit în România cu scopul de a investi şi deja au pus pe picioare investiţia.”

Proiectul beneficiază şi de un site, www.repatriot.ro, care prezintă în special poveşti de succes şi oportunităţi de afaceri.

 

Sprijin pentru începerea unei afaceri în ţara noastră de către românii din diaspora oferă şi Guvernul României. De curând, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul român de Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, au deschis înscrierile pentru Programul "Diaspora Start-up", cu o alocare de 30 de milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman. În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat sunt invitaţi să depună propunerile de proiecte în valoare de cel mult 5 milioane de euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară. Condiţia obligatorie este existenţa unui parteneriat cu o entitate a românilor din diaspora. Propunerile de proiect pot fi depuse până pe 29 noiembrie.

 

În cea de-a doua etapă, cetăţenii români eligibili care doresc să îşi înfiinţeze o companie pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro şi pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de cel puţin 12 luni şi doresc să înfiinţeze o afacere în ţară. Organizaţiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate să trimită date de contact, până la data de 30 octombrie, la adresa diaspora@mae.ro, pentru a fi incluse într-o listă ce va fi pusă la dispoziţia administratorilor de schemă de antreprenoriat.


www.rri.ro
Publicat: 2016-10-25 12:46:00
Vizualizari: 604
TiparesteTipareste