Audiovizualul public, finanţat de stat?

audiovizualul public, finanţat de stat? 	Mai multe organizaţii media îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea şi să lanseze o dezbatere publică naţională despre statutul serviciilor publice de media.

Camera Deputaţilor de la Bucureşti, for decizional în acest caz, a adoptat, marţi, propunerea legislativă a PSD de eliminare a peste 100 de taxe nefiscale, inclusiv a celor radio-TV, care asigura cea mai mare parte a finanţării posturilor publice. Luni, social-democraţii anunţaseră că renunţă la eliminarea acestei taxe, pe fondul criticilor clasei politice, societăţii civile, reprezentanţilor unor instituţii publice de media, care au apreciat că absenţa ei ar afecta semnificativ autonomia şi independenţa Radioului şi Televiziunii publice. 


Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune afirmă că eliminarea prin lege a taxei radio-tv afectează grav independenţa şi echidistanţa serviciilor publice de radio şi televiziune. 


Şi organizaţii de media critică eliminarea taxei, considerând că măsura alterează profund misiunea serviciilor publice de radio şi televiziune şi creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de factorul politic. 


În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că eliminarea taxei radio-tv nu presupune subordonarea politică a celor două instituţii publice şi a propus stabilirea unor alocări de la bugetul de stat. 


Liviu Dragnea: "Pentru anul viitor, prin Legea bugetului de stat în parlament aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru Radio ceea ce înseamnă un buget de 420 de milioane de lei, iar pentru Televiziune alocarea propusă este de 34 de lei în numele fiecărui cetăţean român, asta însemnând un total de 680 de milioane de lei." 


Liberalii, principalii rivali politci ai PSD, au explicat de ce au votat proiectul. Deputatul Andreea Paul: "Partidul Naţional Liberal a votat pentru acest proiect de lege pentru că în ansamblu, el este unul bun. Dar există două riscuri majore care s-au strecurat. E vorba despre eliminarea taxei radio-tv care este o uriaşă greşeală, care va amputa libertatea şi autonomia Radioului şi Televiziunii publice care nu-şi pot cumpăra această libertate apelând la bugetul de stat, iar pe de altă parte acelaşi PSD ne propune de anul viitor înlocuirea cu alte taxe şi tarife parafiscale ceea ce înseamnă că nu sunt interesaţi decât de eliminarea acestor taxe pe perioada campaniei electorale." 


Guvernul spune că iniţiatorii legii nu au indicat sursa de finanţare pentru acoperirea impactului bugetar presupus de anularea acestor taxe. Potrivit Ministrului de finanţe, Anca Dragu, impactul bugetar dupa eliminarea taxei radio-tv ar fi de aproximativ 600 de milioane lei pe an (140 de milioane de euro). Dragu atrage atenţia că pentru finanţarea integrală de la bugetul de stat a Radioului şi Televiziunii publice este nevoie de modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea celor două instituţii, care este una organică. 


Anca Dragu: "În actualul cadru legal de la bugetul de stat pot fi achitate doar anumite tipuri de cheltuieli pentru Radio şi Televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare al Radioului şi al Televiziunii".


Premierul Dacian Cioloş a atras atenţia că după adoptarea acestei legi va fi nevoie de creşterea altor taxe şi impozite pentru compensarea efortului bugetar. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-10-26 13:10:00
Vizualizari: 478
TiparesteTipareste