Turism viticol în Timiş

turism viticol în timiş La vreme de toamnă, luăm urma vinului şi vă invităm în judeţul Timiş, în vestul României.

La vreme de toamnă, luăm urma vinului şi vă invităm în judeţul Timiş, în vestul României. Zonă de coline însorite, favorabile agriculturii, cu o climă temperat continentală cu o uşoară influenţă mediteraneană, iernile fiind în general blânde, verile călduroase, toamnele lungi iar trecerile de la iarnă la vară destul de bruşte, judeţul Timiş este deosebit de favorabil viticulturii.


În ceea ce privește drumul vinului din zonă, acesta pornește chiar din Timișoara, de la Enoteca "de Savoya", cel mai renumit local cu profil enologic din oraș. Apoi, circuitul continuă către centrul viticol Recaș, cel mai mare producător de vin din vestul țării. Aici, tradiția cultivării viței de vie este amintită încă din secolul al XV-lea. În același areal, din anul 2002, s-au pus bazele Cramei Petro Vaselo, iar la o distanță de doar 30 de kilometri de Recaș se află centrul viticol Silagiu, remarcat pentru vinurile din localitățile Buziaș, Silagiu și Bacova. Aici întâlnim Crama Val D'Or, în incinta căreia se poate vizita și Capela catolică a viticultorilor, dar și o nouă podgorie, Dealul Dorului.


Unul dintre popasurile necesare este la Recaş, unul dintre cele mai tinere oraşe din acestă zonă a României, situat la o distanţă de 23 km de Timişoara.


Marius Paşca coordonează sectorul de turism la Cramele Recaş şi ne-a spus de ce merită să venim aici: "Un răspuns simplu. Pentru că vinul ţine de cultura noastră, de civilizaţia noastră, vinul ţine de sănătate, vinul ne leagă de societatea în care trăim de două mii de ani. Iar Recaşul reprezintă deja un reper pentru ceea ce înseamnă calitatea vinului produs în România. Pentru superbele peisaje de la Recaş, iată câteva motive pentru care merită să vizitezi cramele. Odată ajunşi aici sunt posibilităţi diverse de a petrece câteva ore. Putem vizita cramele vechi, cu hrubele în care avem vinificaţia la baic, avem învechirea în sticlă la vinotecă, dar sunt şi cazuri în care cei care ne vizitează îşi doresc să vadă procesul tehnologic în crama nouă, modernă şi putem face şi astfel de vizite. Avem vizite în plantaţie, avem degustări de vinuri, degustări de vinuri asociate cu un meniu variat. Avem un meniu standard care poate fi diversificat, în funcţie de preferinţele celor care ne vizitează. Propunem degustarea de vin asociată cu un gulaş de viţel, apoi friptură de porc, friptură de pui, cartofi, salată, ştrudel cu mere, care se asociază foarte bine cu vinul de desert. Vinurile sunt pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile, de la seci la dulci, de la albe la roşii. Noi am început în 2003 să facem turism oenologic, dar în perioada respectivă ne veneau câteva sute de turişti, iar acum ne vin înspre 20 de mii de turişti din toată lumea."


Evident că turiştii ajunşi aici sunt iniţiaţi în arta şi tehnica degustării vinului, iar în turul cramei pot asculta povestea vinului de Recaş, fiecare vin având povestea lui. La sfârşitul vizitei, turiştii se pot opri pe la magazinul de prezentare al cramei care stă la dispoziţia lor cu suveniruri în stare lichidă. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-11-02 11:05:00
Vizualizari: 942
TiparesteTipareste