Despre taxa radio-TV și serviciile publice de radio și televiziune

despre taxa radio-tv și serviciile publice de radio și televiziune Președintele Klaus Iohannis a declarat că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, dacă nu ar fi cuprins și eliminarea taxei radio-tv.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi cuprins și eliminarea taxei radio-tv, șeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut această din urmă chestiune.

 

Iohannis a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală: "Această inițiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale, lucru care în esență nu ar fi rău, și pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris și eu în programul meu electoral, spun și eu ca și mulți români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai ușor de aplicat, să eliminăm o anumită birocrație. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgență. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere și a primit și vot final", a afirmat Iohannis.

 

Președintele Iohannis a apreciat că "întreg demersul are o problemă majoră", întrucât taxa a fost eliminată fără discuții publice, fără a pune ceva în loc. Această dezbatere, normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi adoptată legea de Parlament. „Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate, eu am considerat că nu le știu pe toate", a subliniat Iohannis.

 

Președintele a apreciat că, deși chestiunea eliminării taxei radio-tv pare a fi una "tehnică", de fapt face diferența între "radio și televiziune publice", ale publicului, și "radio și televiziune de stat".

 

Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea i-a trimis joi o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care evidențiază necesitatea unei discuții care să plece în primul rând de la stabilirea unei proceduri transparente și obiective pentru numirea în conducerea SRTv și a SRR a unor persoane neutre din punct de vedere politic, dar și cu o foarte bună pregătire în managementul media.

 

"S-a înțeles greșit că în modelul actual posturile publice de radio și televiziune ar fi independente pentru că, încasând taxe direct de la cetățeni, nu ar depinde de decidenții politici pentru alocarea unor fonduri de la bugetul de stat. În realitate, taxele radio-tv nu asigură decât o parte din cheltuielile acestor două instituții. (...)  În propunerea PSD, procedura de alocare a fondurilor pentru cele două societăți va fi stabilită prin lege, ceea ce înseamnă că fondurile necesare pentru buna lor funcționare vor fi suficiente și predictibile, indiferent de conjuncturile politice și fără a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a întâmplat până în prezent pentru obținerea alocărilor suplimentare de la bugetul de stat în vederea completării veniturilor insuficiente din taxele radio-tv", se arată în scrisoarea liderului PSD.

 

În context, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut finanţarea corespunzătoare a posturilor publice de radio şi de televiziune şi garantarea independenţei lor editoriale. Într-un mesaj adresat participanţilor la Conferinţa „Serviciile media publice şi democraţia”, organizată de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) şi de Consiliul Europei, el a atras atenţia că există cazuri în care posturile publice sunt supuse presiunilor deoarece subvenţiile le sunt tăiate în mod considerabil, iar guvernele intervin în politica lor editorială. Preşedintele Paralmemntului European a mai subliniat că garantarea independenţei editoriale a posturilor publice este un obiectiv al Uniunii Europene.


www.rri.ro
Publicat: 2016-11-10 22:11:00
Vizualizari: 495
TiparesteTipareste