Preşedintele Iohannis sesizează CCR cu privire la legea celor 102 taxe eliminate

preşedintele iohannis sesizează ccr cu privire la legea celor 102 taxe eliminate Preşedintele Iohannis atacă la Curtea Constituţională legea prin care sunt eliminate peste 100 de taxe şi tarife, inclusiv taxa radio-tv.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marţi, o sesizare către Curtea Costituţională privind neconstituționalitatea legii care elimină peste 100 de taxe, inclusiv cea radio-tv. Şeful statului a subliniat că Parlamentul trebuia să solicite o informare din partea Guvernului, conform Constituţiei, în cazul în care o inițiativă legislativă implică modificări bugetare. În sesizarea către Curtea Constituţională, preşedintele Iohannis a menţionat că punctul de vedere al Guvernului a fost cerut în ziua în care propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat. O săptpămână mai târziu, pe 17 octombrie, Senatul a adoptat legea fără informarea din partea executivului.

 

„Ținând cont de importanța legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat, importanță recunoscută de legiuitorul constituant prin reglementarea unei proceduri speciale de adoptare a acestora, nu se poate ajunge decât la concluzia că informarea prevăzută la art. 111 alin. (1) trebuie interpretată în sensul în care Guvernului îi este și permis să redacteze în mod efectiv conținutul informării”, a mai precizat Klaus Iohannis.

 

În sesizarea către Curtea Constituţională, preşedintele României a amintit şi de efectul eliminării taxei radio-TV asupra independenţei celor două servicii publice: „Neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților acestor entități (având în vedere faptul că în sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege și nu se negociază), contravenind regulilor de tehnică legislativă și, totodată poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune, astfel cum este aceasta consacrată de articolul 31 alineatul 5 din Constituție”.

 

Eliminarea taxelor de urgenţă pentru serviciile consulare şi a timbrului de mediu pentru autovehicule fac parte din sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea - iniţiatorul legii  privind eliminarea celor 102  taxe nefiscale – a afirmat pe o reţea de socializare că decizia şefului statului de a contesta documentul la Curtea Constituţională reprezintă un gest politic.


www.rri.ro
Publicat: 2016-11-15 14:36:00
Vizualizari: 339
TiparesteTipareste