Jurnal românesc - 17.11.2016

jurnal românesc - 17.11.2016 La un an de la învestire, guvernul condus de premierul Dacian Cioloş a prezentat un document de bilanţ, pentru a informa opinia publică despre realizările sale, dar şi despre proiectele propuse şi nefinalizate.

La un an de la învestire, guvernul condus de premierul Dacian Cioloş a prezentat un document de bilanţ, pentru a informa opinia publică despre realizările sale, dar şi despre proiectele propuse şi nefinalizate. Potrivit documentului, o guvernare responsabilă, care pune accent pe grija faţă de resursele publice, depolitizarea companiilor de stat şi decuplarea clientelei politice de la fondurile publice - sunt principiile pe care s-a bazat cabinetul Cioloş. Executivul a reuşit să promoveze transparenţa şi să deschidă statul către cetăţeni, prin reducerea birocraţiei şi a unor proiecte de modernizare şi digitalizare a serviciilor publice. Măsurile luate în ultimul an au vizat toate domeniile de activitate, printre care prevenirea abandonului şcolar, deblocarea construcţiei de spitale, dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă. În bilanţul său, guvernul aminteşte despre implicarea în reforma administraţiei sau organizarea alegerilor. Pe de altă parte, România se bucură în acest an de cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană - 5,2% în semestrul I și 4,9% pe primele nouă luni - se mai arată în document. În acest moment, România este recunoscută de către Comisia Europeană ca țară fără dezechilibre macroeconomice la nivel european. Am atins un nou prag minim al costurilor de finanțare externe, semn că nivelul încrederii investitorilor străini în România este în creștere, iar programele de ajutor de stat și cele de sprijinire a investitorilor autohtoni s-au bucurat de o cerere foarte mare, unele dintre ele având bugetele suplimentate în 2016 - mai precizează documentul.


Un copil din patru este expus riscului sărăciei sau excluziunii sociale în Uniunea Europeană, cea mai dramatică situaţie fiind în România - arată un raport al Oficiului european pentru statistică, Eurostat. Circa 25 de milioane de copii din cele 28 de ţări europene, adică aproape 27% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 0 şi 17 ani, erau ameninţaţi cu sărăcia în 2015. Potrivit Eurostat, România domină clasamentul, cu cel mai mare procent al copiilor ameninţaţi cu sărăcia: 46,8%, urmată de Bulgaria, Grecia şi Ungaria. Cele mai mici procente sunt înregistrate în ţările nordice: Suedia (14%), Finlanda şi Danemarca. Informaţiile au fost publicate în preajma Zilei Universale a Copilului, 20 noiembrie.


România ar avea nevoie, pentru a intra în zona euro, de o creştere economică de 5% pe an, până în 2024 - relevă un studiu făcut de Institutul European. Cu această creştere susţinută, România ar ajunge la 75 de procente din media UE în privinţa Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit cercetării, decalajul mare de dezvoltare faţă de statele care folosesc euro nu recomandă încă aderarea. România are o structură a economiei foarte diferită faţă de cea a statelor din zona euro, iar în prezent ar avea mult de pierdut dacă ar renunţa la politica monetară independentă, susţin autorii raportului. Amintim că termenul iniţial pe care autorităţile de la Bucureşti l-au fixat pentru adoptarea monedei unice a fost 2015.


29% dintre gospodăriile româneşti recurg la mită pentru a-şi facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din UE, relevă unui raport al Transparency International. Potrivit studiului, în România, tinerii, în general, solicită o organizare socială în mediul public, dar şi în cel de afaceri, care să nu mai condiţioneze accesul la servicii şi carieră de existenţa unor mecanisme relaţionare. Pe de altă parte, raportul semnalează că instituţiile publice şi companiile private nu generează un mediu real de integritate. Societatea civilă românească trebuie să treacă de la abordarea pe exemple la cea pe problemă, pentru a atrage suportul publicului larg în demersul anticoruptie, se mai arată în cercetarea Transparency International.



www.rri.ro
Publicat: 2016-11-17 12:00:00
Vizualizari: 493
TiparesteTipareste