Jurnal românesc - 22.11.2016

jurnal românesc - 22.11.2016 Corpul de control al premierului a făcut un control la Secretariatul de stat pentru Revoluţionari, în urma căruia au fost constatate numeroase nereguli.

 Corpul de control al premierului a făcut un control la Secretariatul de stat pentru Revoluţionari, în urma căruia au fost constatate numeroase nereguli. Printre acestea se numără nefuncţionarea bazei de date a instituţiei, dar şi coduri numerice personale greşite, atribuirea calităţii de "luptător pentru victoria Revoluţiei române" unor persoane care în 1989 aveau între 5 şi 12 ani, distribuirea a mii de cartele de călătorie gratuită cu metroul sau identificarea unor indicii de contrafacere a scrisului în cazul unor dosare. În urma inventarierii din anul 2014, s-a constatat lipsa unui număr de 2.356 dosare de revoluţionari din fondul arhivistic al instituţiei. Raportul Corpului de control a fost înaintat prim-ministrului, Arhivelor Naţionale ale României şi Secretariatului de stat pentru revoluţionari.

 

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările privind avansul economiei româneşti în 2016, până la 5,1%, de la 4% cât estima în luna iunie, potrivit Raportului Economic pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală, publicat, marti, de instituţia financiară internaţională. Banca Mondială atrage, însă, atenţia că saltul de 5,1% înregistrat de economia românească în acest an, după o creștere de 3,8% anul trecut, va fi urmat în 2017 de o încetinire a creşterii la 3,8%, pentru ca în 2018 avansul economiei româneşti să se reducă la 3,4%. Creşterea este aşteptată să rămână solidă în 2017 pe măsură ce noi măsuri de relaxare fiscală vor fi implementate, inclusiv o nouă reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi reducerea accizei la combustibili", se arată în raportul Băncii Mondiale. Cu toate acestea, adaugă instituţia financiară, adoptarea legii privind ştergerea datoriilor a introdus incertitudine în cadrul juridic al sectorului financiar, cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilanţului băncilor şi sectorului construcţiilor şi ar putea duce la provocări juridice pentru bănci.

 

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că intenţionează să încheie un acord rapid cu Uniunea Europeană pentru reglementarea statutului imigranţilor comunitari aflaţi în Marea Britanie şi al britanicilor din ţările blocului comunitar. Şefa Executivului britanic a menţionat această prioritate într-un discurs susţinut la Confederaţia Industriei Britanice, ce reprezintă aproximativ 190.000 de oameni de afaceri. Premierul britanic a apreciat că Brexitul oferă Londrei oportunitatea de a deveni liderul mondial al comerţului liber. Totodată, ea a semnalat că votul favorabil ieşirii din UE la referendumul din 23 iunie a fost şi un avertisment ce arată că globalizarea şi capitalismul nu funcţionează pentru toată lumea, motiv pentru care a cerut mediului de afaceri să se adapteze şi să se reformeze, pentru a asigura o repartizare echitabilă a prosperităţii.

 

În România există aproape cinci milioane de adulţi fumători, iar marea majoritate dintre aceştia sunt bărbaţi - arată cel mai nou studiu pe această temă, prezentat la Palatul Parlamentului. Raportul realizat de specialişti americani şi din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş arată că 15% dintre adolescenţi încep să fumeze la vârsta de 13 - 15 ani. Deşi consumul de tutun a scăzut în România, acesta rămâne ridicat faţă de alte state ale Uniunii Europene, în special în rândul bărbaţilor.

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-11-22 12:22:00
Vizualizari: 201
TiparesteTipareste