Cetatea Făgăraşului

cetatea făgăraşului Ne îndreptăm azi către centrul României. Judeţul Braşov este cunoscut printre iubitorii muntelui şi ai monumentelor istorice.

Ne îndreptăm azi către centrul României. Judeţul Braşov este cunoscut printre iubitorii muntelui şi ai monumentelor istorice. Se pot practica aici turismul activ, de relaxare sau cultural. Iar unul dintre municipiile care a înregistrat o creştere constantă a numărului de turişti este Făgăraşul. Acesta este situat în imediata apropiere a Munţilor Făgăraş, cei mai înalţi din România, şi a uneia dintre cele mai spectaculoase şosele din România, Transfăgărăşanul. Valentin Cristea, ghid turistic, spune că nu puteţi rata o vizită la cetatea măreaţă şi impunătoare a Făgăraşului. "Unul dintre cele mai bine conservate monumente din ţară, recomandată de publicaţii străine ca fiind a doua cea mai frumoasă cetate din lume, după un castel din Germania, de secol XIX, cetatea noastră este mult mai veche. Construcţia ei a început în secolul al XIV-lea. În anul 1650, construcţia s-a finalizat. Ea are în interior un castel cu 86 de încăperi, dintre care aproape jumătate, în ultimii ani, s-au tot deschis turiştilor.  Aceste spaţii sunt foarte apreciate. Ele sunt o combinaţie între muzeu clasic şi reconstituiri de spaţii care au avut destinaţii foarte importante. Trebuie să amintim că Cetatea Făgăraşului a fost şi reşedinţă princiară."


Între 1918 şi 1948 cetatea a fost garnizoană a armatei române. Iar în anul 1939, polonezii şi-au găsit în cetate un refugiu. Între anii 1948-1960, cetatea Făgăraşului a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi politici, iar după anul 1960, cetatea va fi dezafectată şi vor începe vaste lucrări de restaurare care au vizat redarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.


Însă când ne putem programa vizita? Valentin Cristea, ghid turistic. "În afară de luni, când sunt închise toate muzeele din România pentru curăţenie generală, se poate vizita de marţi până duminică. Programul de iarnă este de marţi până vineri între orele 8.00 - 16.00. Ultima intrare este la ora 16.00, iar muzeul se închide la ora 17.00. Sâmbăta şi duminica programul este între orele 9.00 - 17.00, cu ultima intrare la ora 16.00."


Adulţii vor plăti 15 lei pentru un bilet de intrare, în timp ce elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de gratuitate 50%. Se asigură ghidaj în limbi străine, iar din Centrul de Vizitare al cetăţii, vă puteţi achiziţiona albume şi materiale de informare în limba română şi în principalele limbi de circulaţie internaţională. Valentin Cristea, ghid turistic, spune că nu ar trebui să rataţi, totuşi, şi atracţiile din împrejurimi. "Este foarte frumoasă Ţara Făgăraşului.  Este dezvoltat turismul ecumenic.  Avem multe mănăstiri importante, biserici săseşti vechi. Se poate practica turismul de agrement, de sejur, de sfârşit de săptămână, sunt pensiuni cu păstrăvării. Se poate veni oricând. Munţii Făgăraşului sunt aproape.  Dragii mei viitori oaspeţi, veniţi cu încredere, fiindcă aveţi ce vedea şi vă veţi simţi foarte bine."


Invitaţia a fost, aşadar, lansată. Până data viitoare, când vă aşteptăm cu o nouă destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă!


www.rri.ro
Publicat: 2016-11-26 07:00:00
Vizualizari: 46
TiparesteTipareste