Români în lume - 29.11.2016

români în lume - 29.11.2016 Scriitorul Matei Vişniec este invitat la cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului de Literatură Europeană de la New York, eveniment care reuneşte peste 40 de autori, jurnalişti, poeţi şi traducători, pe parcursul a patru zile.

Scriitorul Matei Vişniec este invitat la cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului de Literatură Europeană de la New York, eveniment care reuneşte peste 40 de autori, jurnalişti, poeţi şi traducători, pe parcursul a patru zile. El va participa la sesiuni de lectură, mese rotunde, discuţii cu cititorii, lansări de carte, alături de alti scriitori din Bulgaria, Irlanda, Austria, Spania, Belgia, Portugalia, Germania şi alte ţări. Matei Vişniec va avea dedicate o serie de evenimente: pe 7 decembrie, masa rotundă cu tema 'Page to Stage', la Nuyorican Poets Cafe; în 8 decembrie, discuţia despre literatură şi jurnalism 'Inventing Realities', la Scandinavia House. Pe 10 decembrie va avea loc lansarea de carte - 'How to Explain the History of Communism to Mental Patients' - şi piesa de teatru 'Buzunarul cu pâine', cu actorii Vasile Flutur şi Aaron Novak.


Ioan Nemţoi şi Mihai Topescu reprezintă România la Bienala internaţională de artă pe sticlă de la Haacht în perioada 3 - 11 decembrie. Inaugurarea bienalei are loc pe 2 decembrie, în prezenţa artiştilor. Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al evenimentului şi susţine prezenţa artiştilor români la această manifestare internaţională. Ioan Nemţoi este comparat adeseori cu Brâncuşi al sticlei. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a fostului secretar general al ONU, Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Franţa, Italia. La randul sau, Mihai Ţopescu este sculptor, designer de sticlă şi artist decorator. Lucrează într-o paletă largă de tipuri de sticlă, îmbinate cu metal, lemn şi piatră. El participă pentru a doua oară consecutiv la Bienala internaţională de artă pe sticlă de la Haacht, după ce, la ediţia din 2014, a expus alături de artiştii români Camelia Neagu-Cogălniceanu şi Cristina Ilinca.


Filmul 'Sieranevada' de Cristi Puiu - propunerea României la Oscarul pentru 'Cel mai bun film într-o limbă străină' - va fi proiectat, la Los Angeles, până pe 6 decembrie, în cadrul campaniei de promovare în SUA. Participarea actorilor, dar şi campania de promovare a filmului în cursa pentru Oscar este susţinută de Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Acţiunea din 'Sieranevada' are loc la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Larry. Acesta din urmă, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.


Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, pe 3 decembrie, un concert de colinde în interpretarea grupului Vivarte. Evenimentul va deschide festivalul Crăciun la Lisabona, o iniţiativă a Primăriei din capitala portugheză şi regia municipalităţii responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona. Concertul prezintă, în urma unei selecţii riguroase şi inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde româneşti şi piese sacre de largă circulaţie internaţională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Membrii grupului Vivarte fac parte din cele mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu Bucureşti, Ansamblurile Radio, Orchestra şi Corul Operei Naţionale, Operetei, Orchestra Filarmonicii Piteşti. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, elegantă, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-11-29 12:00:00
Vizualizari: 582
TiparesteTipareste