La zi, în agricultura României

la zi, în agricultura româniei “Agricultura românească este deja eficientă şi asta se poate vedea în toate performaţele agriculturii."

Potrivit Ministerului român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, recolta de porumb boabe din acest an a României, de 8,47 de milioane de tone, s-a diminuat uşor faţă de 2015, cu doar 5,6%, în pofida secetei înregistrate în vară, dar a scăzut cu aproape 25% în raport cu producţia record din 2014 de 11,3 milioane de tone. Producţia medie la hectar obţinută în acest an la porumb boabe de pe 2,17 milioane de hectare recoltate se ridică la 3,9 tone, în creştere faţă de randamentul de 3,4 tone realizat anul trecut de pe 2,6 milioane de hectare. Necesarul intern al României de porumb boabe se ridică la 4,5 milioane de tone, ceea ce oferă posibilităţi semnificative de export. Numai în primele 7 luni din acest an a fost exportată în ţările intra- şi extracomunitare o cantitate de 1,4 milioane de tone de porumb.
 
În ceea ce priveşte recolta de seminţe de floarea soarelui, datele ministerului amintit indică o producţie de 1,8 milioane de tone pentru 2016 cu o medie de aproape 1,9 tone la hectar, în creştere faţă de anul trecut când producţia a fost de 1,78 de milioane de tone. Şi în cazul acestei producţii, România va avea o disponibilitate de export în condiţiile în care necesarul de consum totalizează doar 750 de mii de tone. Pe de altă parte, producţia de grâu şi secară a României a crescut în acest an cu 6% faţă de 2015, până la 8,5 milioane de tone, înregistrându-se o medie de peste 4 tone la hectar de pe 2 milioane de hectare. Anul trecut, România a recoltat 7,98 de milioane de tone de grâu, cu un randament de 3,77 tone la hectar, de pe o suprafaţă totală de 2,11 milioane de hectare. Depăşirea pragului de patru tone de grâu la hectar a fost o premieră pentru România ultimilor 10 ani. 

Ministrul român al agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu pentru Radio România: “Agricultura românească este deja eficientă şi asta se poate vedea în toate performaţele agriculturii. Fermele mijlocii - mari folosesc 48% din terenul arabil al României, e clar că acolo este şi performanţă. E adevărat că pe medie continuăm să fim sancţionaţi de faptul că 85% din beneficiarii plăţilor directe au până în 5 hectare. Şi atunci sigur că acolo situaţia este puţin mai proastă, performanţele cel puţin privind cultura mare e clar că sunt foarte reduse. Le fel şi la producţia în zootehnie. Dacă în gospodăria ţărănească o vacă obişnuită dă 3 tone de lapte pe an, în fermele comerciale se ating 10 - 11 tone uşor. Pe termen mediu şi lung, în opinia mea, mica gospodărie, mai ales în zonele de deal şi munte, unde sunt păşuni, ar trebui să se axeze pe rasele de carne, iar laptele să rămână apanajul producătorilor mari, comerciali, care oferă performanţa necesară să acopere piaţa fără probleme şi în acest fel, sigur, la vacile de lapte s-ar putea reduce şeptelul masiv.”

 

 

Pe piaţă, se resimte şi o criză a cărnii de porc. Ministrul Achim Irimescu: „În contextul în care a fost criza cărnii de porc şi mulţi producători şi-au restrâns activitatea sau au dat faliment, oferta pe piaţă este mult redusă acum. China şi-a revenit, pentru că a avut probleme economice şi a redus consumul, acum a reînceput să importe masiv alimente şi ei sunt mari consumatori de carne de porc. Sperăm ca şi cu Federaţia Rusă, în vara viitoare, să nu se mai prelungească embargoul şi atunci, sigur, în contextul în care se deschid, iarăşi, pieţele internaţionale, iar o mulţime de fermieri români şi-au redus foarte mult efectivele, tocmai datorită crizei, e normal ca într-o perioadă după reluarea consumului să înregistrăm un deficit de carne de porc pe piaţa europeană.”

Să notăm că aproape o treime din populaţia ocupată a României lucrează în agricultură şi asigură 5 - 6% din Produsul Intern Brut, în timp ce ţările dezvoltate au 3 - 4% din populaţie ocupată care lucrează în agricultură şi generează 6 - 7% din PIB, după cum a precizat preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei. "Un alt lucru este numărul mare de exploataţii agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării individuale. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploataţii agricole şi reprezintă 30% din exploataţiile agricole la nivelul Uniunii Europene. Pare o cifră foarte mare, dar şi Franţa a trecut prin aceeaşi experienţă”, a afirmat Tudorel Andrei. “În anii 1950, francezii aveau acelaşi număr de exploataţii agricole, în jur de 4 milioane, iar prin măsurile luate în decursul anilor s-a ajuns la 600.000", a mai afirmat oficialul Institutului Naţional de Statistică.


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-06 12:08:00
Vizualizari: 439
TiparesteTipareste