Reţetă veche de 300 de ani, la brutăria din Sântimbru

reţetă veche de 300 de ani, la brutăria din sântimbru Brutăria din Sântimbru, cea mai cunoscută din judeţul Alba, păstrează o reţetă veche de 300 de ani, care a cucerit oamenii zonei, dar şi Europa.

Brutăria din Sântimbru, cea mai cunoscută din judeţul Alba, păstrează o reţetă veche de 300 de ani, care a cucerit oamenii zonei, dar şi Europa. Pâinea de Sântimbru, un produs autentic tradiţional, se face din făină, maia, apă, drojdie, sare şi ulei şi nu are compuşi chimici. Se coace apoi pe tăvi de fier unse cu puţin ulei, într-un cuptor din cărămidă şi vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani.

 

Călin Matieş, administratorul brutăriei şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, spune că pâinea de Sântimbru, ce are o tradiţie de circa 45 de ani şi reţeta veche de 300, a ajuns în aproape toată Europa, iar din ea au gustat oficialităţi din străinătate, diplomaţi, actori, sportivi de marcă, dar şi politicieni. Ministerul Agriculturii a atestat nouă produse tradiţionale ale brutăriei din Sântimbru, între acestea numărându-se şi "Pita Cetăţii".

 

Pita are o formă similară cu a Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, o stea cu şapte colţuri, fiind şi cel mai recent produs de promovare a municipiului. "Pita Cetăţii" are 1 kilogram şi 200 de grame şi costă 8 lei.

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-19 15:31:00
Vizualizari: 367
TiparesteTipareste