Jurnal românesc - 21.12.2016

jurnal românesc - 21.12.2016 Ministerul de Externe a anunţat inaugurarea a două centre de informare ale României, la Bălţi, în Republica Moldova, respectiv Ismail, în Ucraina.

Ministerul de Externe a anunţat inaugurarea a două centre de informare ale României, la Bălţi, în Republica Moldova, respectiv Ismail, în Ucraina. Centrul de la Ismail a fost inaugurat marţi. Înfiinţat în baza protocolului semnat între MAE şi Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, Centrul de Informare al României este primul centru de acest fel din cadrul universităţii ucrainene. Centrul de la Bălţi, din Republica Moldova, a fost inaugurat pe 15 decembrie, proiectul fiind finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, în baza unui protocol semnat între minister şi Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi. Obiectivul centrelor de informare este de a contribui în mod semnificativ la procesul de extindere a prezenţei limbii române în regiune şi de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în zonele din jurul graniţelor ţării unde trăiesc comunităţi importante de români. Principalele domenii de activitate vizează realizarea de proiecte şi programe de perfecţionare în limba română, ateliere tematice în domeniul istoriei, geografiei şi civilizaţiei româneşti, sesiuni de formare şi familiarizare cu tematici ale Uniunii Europene, precum şi dezbateri pe teme de actualitate românească. Accesul va fi gratuit pentru toţi cei interesaţi de activităţile desfăşurate.   


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, atenţionează că este extrem de periculos că unele persoane publice susţin că nu ar trebui vaccinaţi copiii, menţionând totodată că cel mai grav ar fi revenirea unor boli care au fost eradicate datorită campaniilor de vaccinare. El a precizat că, din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, a început să reapară poliomielita, boală ce a fost eradicată prin vaccinare. Potrivit lui Raed Arafat, vaccinarea copiilor este ''vitală'', iar aceştia nu trebuie condamnaţi la moarte sau la mutilare.


Firmele mici şi mijlocii din Romania nu au o problemă cu accesul la finanţare, crede Banca Naţională a României, arătând că peste 80% dintre IMM-urile active din ţară nu au luat niciodată bani cu împrumut de la bănci. Pe de altă parte, băncile au continuat să atragă clienţi noi, prin creditarea de firme care nu au accesat credite în ultimii doi ani şi, într-o mai mică măsură, prin finanţarea companiilor înfiinţate recent. În primele nouă luni ale anului, au fost împrumutate circa 9.200 de firme noi, care au atras un volum de finanţare de aproximativ 3 miliarde de lei. O proporţie semnificativă din sumele acordate de bănci firmelor noi pe piaţa creditului s-a îndreptat către firmele din sectorul construcţii şi imobiliar.  


Autorităţile locale vor putea ridica maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern adoptate săptămâna trecută, deci după 20 ianuarie, potrivit actului normativ. Totuşi, primarii spun că au nevoie de mai mult timp pentru aplicare. În plus, sunt administraţii locale care nu doresc să ridice maşinile parcate neregulamentar pe carosabil. Reprezentanţii Poliţiei spun că ridicarea maşinilor se va face când fiecare Primărie va avea un serviciu de ridicări. Faţă de anii trecuţi, noutatea este că ridicarea maşinilor va fi solicitată de Poliţia Rutieră, care va chema firma care ridică maşinile să pună în practică decizia. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-21 14:20:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste