Un singur răspuns împotriva terorismului

un singur răspuns împotriva terorismului "O provocare ce urmăreşte să deraieze procesul de normalizare a relaţiilor ruso-turce şi procesul de pace din Siria, care este activ promovat de Rusia, Turcia, Iran şi alte ţări interesate în reglementarea conflictului intersirian..."

"O provocare ce urmăreşte să deraieze procesul de normalizare a relaţiilor ruso-turce şi procesul de pace din Siria, care este activ promovat de Rusia, Turcia, Iran şi alte ţări interesate în reglementarea conflictului intersirian. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: intensificarea luptei împotriva terorismului." - este reacţia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, la scurt timp după ce ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis în timp ce susţinea un discurs la vernisajul unei expoziţii. Atentatorul - un ofiţer de poliţie turc aflat în afara serviciului, care şi-a premeditat cu grijă acţiunea. 


La Bucureşti, expertul în probleme geopolitice, Alexandru Grumaz, formula, la scurt timp, o primă concluzie - Turcia pare incapabilă să asigure protecţia corpului diplomatic în mediul de securitate ostil în care se află: "Moartea ambasadorului nu înseamnă numai moartea unui demnitar care trebuia să fie protejat de forţele de protecţie ale Turciei, dar lucrul acesta înseamnă şi o problemă pentru Ankara. Ankare deja are o serie de probleme, atât cu Statele Unite în ceea ce priveşte aliaţii Statelor Unite care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, dar are o problemă şi cu Rusia. Şi vă aduc aminte aici incidentul în care Turcia a doborât un avion rus în Siria. Turcia, la ora actuală, duce trei războaie în Siria, ceea ce face aproape imposibil să-şi rezolve interesele proprii în acea zonă." 


Spre deosebire de situaţia de acum un an, la care făcea referire Alexandru Grumaz, asasinarea lui Karlov a făcut ca dialogul dintre Ankara şi Moscova să devină şi mai actual, potrivit ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, care a precizat că Rusia este recunoscătoare pentru reacţia promptă a autorităţilor turce. 


"Relaţia noastră cu Rusia este foarte importantă pentru noi şi crucială pentru această regiune. Aşadar, le spun celor dornici de slăbirea relaţiilor noastre: toate aşteptările voastre nu se vor realiza! Am demonstrat că ne respectăm angajamentul şi vom continua cu aceeaşi determinare" - a declarat, la rândul său, Recep Erdogan, preşedintele Turciei - ţară vizată în ultimele luni de o serie de atacuri teroriste. 


Cel de la Ankara este, însă, primul în care ţinta este un diplomat străin. Incidentul dramatic a scos în evidenţă o dată în plus necesitatea rezolvării situaţiei din Siria. La scurt timp, Rusia, Turcia şi Iranul - state care sprijină părţi aflate în conflict în această ţară - s-au declarat gata să medieze şi de a fi garanţii unui acord între Damasc şi opoziţie. 


Corespondentul Radio România în Rusia, Alexandr Beleavschi: "Miniştrii de externe au semnat în premieră o declaraţie comună ce denotă intenţia trioului de a prelua iniţiativa politică în reglementarea crizei siriene care - subliniază declaraţia - nu are o soluţie militară. Tot pentru prima dată, Rusia, Turcia şi Iranul s-au declarat gata să medieze şi să fie garanţii unui acord între Damasc şi opoziţie, intenţie menţionată în declaraţia comună care precizează că acest acord poate deveni baza procesului politic de reglementare a crizei siriene. Declaraţia susţine deciziile Consiliului de Securitate referitoare la Siria şi încă o premieră - doar ia notă de cele ale grupului internaţional de sprijin pentru Siria despre care Serghei Lavrov a declarat că nu a reuşit să îşi ducă la îndeplinire deciziile." 


În aceeaşi zi în care ambasadorul rus era asasinat, un alt atentat sângeros, soldat cu morţi şi răniţi, avea loc, de această dată în inima Europei, la Berlin. Atentatorul a intrat în plin cu autocamionul pe care îl conducea în mulţimea strânsă la un târg de Crăciun. Atentatul este înregistrat cu stupoare într-un oraş cu o veche comunitate musulmană şi neagresat până acum de pericolul terrorist, a declarat pentru Radio România, ambasadorul român la Berlin, Emil Hurezeanu: "În Germania nu există o stare de alertă acută în ceea ce priveşte iminenţa unor atentate teroriste. Deşi în această ţară au avut loc atentate teroriste sporadice, insulare, în sudul Germaniei, astă-vară, nu se compară atmosfera de la Berlin în această privinţă cu ceea ce se întâmplă la Paris sau la Bruxelles cu atentatele teroriste. Berlinul nu este o scenă agresată de pericol terorist, nu este o scenă împânzită de poliţie şi aşa mai departe. E un oraş care şi-a rezolvat problemele multiculturale, dacă mă pot exprima acum eufemistic. E o veche comunitate islamică aici, mari cartiere cu turci, care sunt de zeci de ani aici. Au fost repartizaţi şi la Berlin în ultimul an şi jumătate mulţi din refugiaţii din Orientul Apropiat, însă e o mare surpriză, acest atentat e înregistrat cu stupoare."


Luând atitudine după atentatul care a îndoliat Germania, cancelarul Angela Merkel - acuzată că, prin politica deschisă faţă de migraţie, a contribuit la moartea unor cetăţeni nevinovaţi - a recunoscut că atacul a afectat-o profund. 


Chiar şi aliaţii cancelarului cer schimbarea politicii de securitate şi imigraţie a Germaniei. Datorăm victimelor, celor afectaţi şi întregii populaţii să regândim politica noastră de imigraţie şi de securitate şi să o schimbăm - consideră Uniunea Creştin Socială, partidul bavarez aliat al Uniunii Creştin Democrate, conduse de Angela Merkel.



www.rri.ro
Publicat: 2016-12-23 10:30:00
Vizualizari: 560
TiparesteTipareste