Liderii noului Parlament

liderii noului parlament În următorii patru ani, Parlamentul de la Bucureşti va fi condus de Călin Popescu Tăriceanu, la Senat, şi de Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor.

În România, Călin Popescu Tăriceanu va deţine în continuare preşedinţia Senatului, iar Liviu Dragnea a fost ales şeful Camerei Deputaţilor. Cei doi lideri ai deja formatei aliante guvernamentale PSD -ALDE au fost singurele propuneri pentru aceaste funcţii, iar voturile obţinute pentru desemnarea lor arată care sunt cotele majorităţilor formate în cele două camere. 


Călin Popescu Tăriceanu a fost ales pentru un nou mandat de preşedinte al Senatului cu 87 de voturi pentru şi 40 împotrivă. El a fost propus de PSD şi ALDE, iar rezultatul arată că alianţa celor două partide funcţionează deja în Parlament cu susţinerea UDMR. Călin Popescu Tăriceanu şi-a îndemnat colegii senatori să îşi ia în serios misiunea şi să acţioneze astfel încât Legislativul să devină o instituţie puternică, şi nu una cu rol decorativ, iar noul parlament să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Tăriceanu a mai spus că Parlamentul trebuie să-şi asume rolul de principal legiuitor. El a punctat că Parlamentul este "elementul de bază al democraţiei liberale", iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât "un lucru benefic" pentru România. 


La rândul său, Liviu Dragnea, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor cu 216 voturi pentru şi doar 101 împotrivă, le-a cerut parlamentarilor, în prima sa intervenţie, ca indiferent de culoarea politică să fie parteneri în susţinerea proiectelor importante pentru ţară. În opinia sa, reforma legislaţiei constituţionale şi restabilirea încrederii cetăţenilor în Parlament trebuie să fie priorităţile noului legislativ. 


De remarcat este că cel puţin şase parlamentari ai opoziţiei au votat pentru Dragnea şi Tăriceanu la Camere. Cum va arăta noul legislativ? PSD, învingătorul incontestabil al alegerilor din 11 decembrie, cu 45% din voturi, şi aliatul său junior, ALDE, cu circa 6%, vor avea majoritatea, chiar dacă nu confortabilă, în viitorul Legislativ de la Bucureşti. După alegeri, şase formaţiuni politice au intrat în Parlament. Acesta are, acum, 465 de membri, cu 120 mai puţini decât în legislatura anterioară. 


Ca etapă procedurală, partidele şi-au împărţit deja comisiile de specialitate. Social-democraţii vor deţine conducerea celor mai multe dintre ele, atât la Cameră, cât şi la Senat. La , PSD va conduce 10 comisii, între care cea juridică, de buget, de apărare, muncă si sănătate. PNL, a doua forţă în proaspătul Legislativ, a obţinut şefia a patru comisii. USR şi ALDE au primit câte două, iar UDMR şi PMP, câte o comisie. La Senat, PSD are 11 comisii, în timp ce liberalii au cinci.www.rri.ro
Publicat: 2016-12-22 12:15:00
Vizualizari: 347
TiparesteTipareste