Români în lume - 26.12.2016

români în lume - 26.12.2016 "Istoria iubirii", în regia lui Radu Mihăileanu, reprezintă România la ediţia din acest a Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim.

"Istoria iubirii", în regia lui Radu Mihăileanu, la Ierusalim

 

"The History of Love"/"Istoria iubirii", în regia lui Radu Mihăileanu, reprezintă România la ediţia din acest a Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim. Evenimentul are loc în perioada 24-29 decembrie la Cinemateca din Oraşul Sfânt. Sunt proiectate cu acest prilej peste 50 de pelicule din Israel şi din străinătate care explorează, potrivit ICR Tel Aviv, religia iudaică, istoria poporului evreu, cultura evreiască, tema Holocaustului, viaţa contemporană în Israel şi în diaspora evreiască, relaţia dintre iudaism şi religiile lumii sau rolul identităţii evreieşti în Statul Israel. "Istoria iubirii" va rula în 28 şi 29 decembrie în prezenţa regizorului Radu Mihăileanu. Adaptare după romanul scriitoarei americane Nicole Krauss, apărut în 2005, filmul este o poveste intercalată, care urmăreşte viaţa lui Léo, interpretat de Derek Jacobi, din vremea Holocaustului până în modernul New York. Născut în Bucureşti, într-o familie mixtă româno-evreiască, Radu Mihăileanu trăieşte de la începutul anilor `80 în Franţa. Deţine peste 30 de premii obţinute la importante festivaluri internaţionale de film. În 2005, de exemplu, pelicula “Trăieşte!” e triplu recompensată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, iar în 1998, lungmetrajul său “Trenul vieţii” e dublu premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

 

10 Cellos

 

Moldovan National Youth Orchestra încheie seria concertelor de iarnă cu o premieră, concertul „10 Cellos". 10 tineri violoncelişti din Republica Moldova şi România vor prezenta un tablou muzical care include zece lucrări cu o înşiruire cronologică de peste 350 de ani, de la Tomaso Albinoni, compozitor italian din secolul 17, până la Europe, trupa rock suedeză formată la începutul anilor `80. Conducerea muzicală şi moderarea concertului programat pe 28 decembrie la Sala cu Orgă din Chişinău îi aparţin violoncelistului Radu Croitoru.

 

În lumea copiilor

 

Expoziţia de pictură şi desen "În lumea copiilor" poate fi vizitată până pe 13 ianuarie 2017 la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.  Evenimentul e gândit după un concept al artistei israeliene de origine română Livia Kessler, membră a Asociaţiei Artistice Tseva Bateva. Lucrările de pictură şi desen incluse în expoziţie sunt realizate de copii din comunitatea israelienilor originari din România, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Tema expoziţiei, fantezie, celebrează sărbătorile de Crăciun şi Hanuka. Artişti participanţi: Yoel Cohen (5 ani), Ayala Yaron (5 ani), Teo Tabakman (5 ani), Naomi Simchoni Cojocaru (8 ani), Gali Zissu (8 ani), Fernando Anghelina Rabago (5 ani), Jan Mendrea, Daria Pavel (10 ani), Shir Cohen (6 ani) şi Ido Lavie (5 ani).

 

Patrimoniul Românesc - Patrimoniu Universal

 

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul găzduieşte până pe 21 ianuarie 2017 expoziţia de fotografie „Patrimoniul Românesc - Patrimoniu Universal", semnată de Cătălin D. Constantin. Pot fi admirate 40 de fotografii cu siturile UNESCO din România, printre care o parte din bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, sate cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara ori Biserici de lemn din Maramureş şi situl natural Delta Dunării. Evenimentul se încadrează în contextul împlinirii a 60 de ani de când România a devenit stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi este primul de acest gen din Turcia, menit să informeze publicul turc despre raritatea şi frumuseţea monumentelor istorice şi de cult româneşti incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Absolvent al Facultătii de Litere din Bucureşti, Cătălin D. Constantin deţine două doctorate la Universitatea din Bucureşti, respectiv la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Capitală. Este editor de carte, jurnalist cultural şi profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Secţia Studii culturale și Etnologie.


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-26 17:10:00
Vizualizari: 721
TiparesteTipareste