Anul economic 2016 (partea a III-a)

anul economic 2016 (partea a iii-a) Cu această ediţie a rubricii noastre încheiem retrospectiva celor mai importante evenimente economice ale anului 2016.

Cu această ediţie a rubricii noastre încheiem retrospectiva celor mai importante evenimente economice ale anului 2016; şi aceasta nu înainte, însă, de a vă reaminti că, săptămâna trecută, v-am informat, printre altele, despre investiţiile în România ale companiilor americane Ford şi 8X8, ale companiei germane Daimler şi ale grupului european Airbus Helicopters.

Pe 20 septembrie, grupul francez Faurecia a inaugurat o nouă fabrică de tapţerii auto la Râmnicu Vâlcea. Este cea mai modernă fabrică a grupului şi va avea în total 1.300 de angajaţi. Clienţii grupului francez sunt Peugeot, Renault şi Volkswagen.

 

Pe 30 septembrie, la Slatina (sud), compania italiană Pirelli a inaugurat o nouă unitate de producţie. Pirelli a investit în România din 2005 până în prezent peste 555 de milioane de euro, realizând mai mult de 2.200 de locuri de muncă în Slatina. Fabrica de anvelope este una dintre cele mai moderne şi dispune de o tehnologie de producţie de ultimă generaţie.

 

Pe 4 octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit, în creştere până la 5% estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2016, de la 4,2% cât prognoza în luna aprilie. FMI a avertizat că vârful de creştere economică înregistrat în 2016 de România va fi urmat în acest an de o încetinire până la 3,8%, uşor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie, însă chiar şi aşa România va înregistra şi în 2017 cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa. Pentru 2018, FMI estimează că economia românească va înregistra o creştere de 3,3%. O veste bună o constituie scăderea ratei şomajului, care potrivit FMI ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017.

 

Pe 7 octombrie, Amazon, gigantul comercial online, a anunţat că va crea 400 de noi locuri de muncă permanente în România, odată cu inaugurarea unui nou Centru de Dezvoltare şi Tehnologie la Iaşi (nord-est). Cele 400 de noi locuri de muncă se adaugă, astfel, celor 600 pe care compania le avea, deja, în România. Odată cu demararea acţiunii de recrutare de personal nou, Amazon oferă oportunităţi de carieră pentru ingineri şi dezvoltatori software, cercetători, analişti de business, specialişti în comerţ şi manageri. Centrul de Dezvoltare şi Tehnologie Amazon de la Iaşi se întinde pe o suprafaţă de peste 13.000 de metri pătraţi.

 

Pe 8 octombrie, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB minus, cu perspectivă stabilă, dar totodată a avertizat că politica fiscală relaxată a guvernului ar putea duce la majorarea deficitului fiscal şi a celui extern.

 

Pe 3 noiembrie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat că România va înregistra în 2016 o creştere de 4,8%, cel mai ridicat nivel din întreaga Europă. "Creşterea economică în România a continuat să accelereze pe fondul cererii interne. Contribuţia consumului privat la creşterea economică a fost mai mare decât ne aşteptam, pe fondul îmbunătăţirii veniturilor ca urmare a inflaţiei scăzute şi majorărilor salariale precum şi al relaxării fiscale. Consumul va continua să fie susţinut de majorările salariale din sectorul sanitar începând din luna august precum şi de reducerea contribuţiilor la asigurările sociale în 2017", se arată în capitolul dedicat României din raportul BERD.

 

Pe 9 noiembrie, Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în 2016, avansul urmând să încetinească la 3,9% în 2017 şi să ajungă la 3,6% în 2018. "Creşterea reală a PIB este în prezent una din cele mai mari din UE şi este preconizat să rămână robustă în următorii ani, sprijinită de relaxarea fiscală şi majorările de salarii. Inflaţia este de aşteptat să crească pe măsură ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor dispărea. Deficitul guvernamental este estimat să crească considerabil din cauza reducerilor de taxe şi majorărilor de salarii în sectorul public", se arată în raportul Comisiei Europene.

 

Pe 25 noiembrie, Grupul Allianz a ajuns la un acord cu E.ON pentru preluarea unui pachet de 30% din E.ON Distribuţie România, operatorul de reţea de energie electrică şi de distribuţie a gazelor naturale, ce acoperă judeţele din partea de nord a României. În urma tranzacţiei, E.ON va deţine 56,5% din E.ON Distribuţie România, iar Ministerul Energiei va avea 13,5%.

 

Pe 13 decembrie, Uzinele Dacia groupe Renault de la Mioveni au fabricat autoturismul Duster cu numărul un milion, la şase ani de la lansarea primului model din istoria constuctorului auto autohton inclus în categoria SUV-urilor medii. Automobilul s-a bucurat de mare succes în rândul publicului datorită preţului scăzut pentru o maşină de teren. Dusterul este disponibil atât în Europa, cât şi peste Ocean, fiind construit şi la două uzine din America de Sud - în Columbia şi Brazilia


www.rri.ro
Publicat: 2017-01-03 11:47:00
Vizualizari: 314
TiparesteTipareste