Români în lume - 19.01.2017

români în lume - 19.01.2017 Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, miercuri, pe preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, miercuri, pe preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor. Şeful statului a afirmat că Aurel Vainer a contribuit, după 1989, la revigorarea comunităţilor evreieşti din România şi la promovarea dialogului interetnic şi interconfesional. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a precizat că va putea să evoce la Strasbourg, unde va participa la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, decizia înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor din România. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual în data de 27 ianuarie. Marcarea acestei zile a fost decisă în 2005 printr-o rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chişinău organizează, în data de 24 ianuarie, o serie de manifestări dedicate marcării a 158 de ani de la un moment de referinţă din istoria românilor: Unirea Principatelor Române. Seria de evenimente va debuta cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza din Chişinău, moment urmat de programul literar-artistic organizat de elevii liceelor aflate în sectorul Botanica şi de Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova. Gazda următoarelor manifestări dedicate Micii Uniri va fi, apoi, Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică 'Prometeu': este vorba de vernisajul expoziţiei realizate de ICR Chişinău 'Unirea Principatelor Române şi reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza', precum şi conferinţa ştiinţifică 'Un eveniment de răscruce, Unirea Principatelor Române'. În închiderea manifestărilor, elevii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică 'Prometeu' vor prezenta spectacolul artistic 'Hai să dăm mână cu mână '.


Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, cunoscut pentru că a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, şi-a propus să parcurgă în 2017, în acelaşi fel, întreg traseul Dunării, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. În această nouă provocare, el va trebui să străbată 2.860 de kilometri prin apele fluviului timp de 60 de zile, în continuu, în medie câte 50 de kilometri pe zi. Înotătorul şi-a propus să plece în acest parcurs dificil pe 20 iunie, de la Donauschingen, în Munţii Pădurea Neagră, şi să ajungă în Portul Sulina pe 20 august, interval în care va străbate zece ţări şi patru capitale europene. Potrivit lui Avram Iancu, ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul 'Pilotul de pe Dunăre' al lui Jules Verne, în care scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruş, un bărbat care a câştigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene şi care a anunţat că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peştele prins pe durata călătoriei. Pentru a-şi realiza proiectul, Avram Iancu a început, deja, antrenamentele: aleargă foarte mult, înoată mai multe ore pe zi, merge cu bicicleta şi participă la diverse competiţii sportive, inclusiv de alergare montană.


Este doliu în teatrul şi cinematografia din România: marele actor Ion Besoiu, care a încetat din viaţă miercuri, la 85 de ani, va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Ion Besoiu a debutat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, apoi a jucat la Bucureşti, la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra", pe care l-a şi condus timp de 12 ani. A fost una dintre figurile de neuitat ale cinematografului din anii 70-80, mai ales pentru rolul Anton Lupan - căpitanului vasului Speranţa, din filmul "Toate pânzele sus!" în regia lui Mircea Mureşan. Pe scena Teatrului Bulandra, Ion Besoiu a interpretat peste 35 de roluri. Actorul a fost declarat Cetăţean de onoare al oraşului Sibiu şi a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler. Au urmat Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc i-a acordat Premiul GOPO pentru întreaga operă.www.rri.ro
Publicat: 2017-01-19 12:00:00
Vizualizari: 341
TiparesteTipareste