Obiecte de patrimoniu achiziţionate de Muzeul Judeţean Mureş

obiecte de patrimoniu achiziţionate de muzeul judeţean mureş Muzeul Judeţean Mureş a reuşit să achiziţioneze, de la o casă de licitaţii din străinătate, un ciborium gotic transilvan din anul 1400, o piesă extrem de rară pentru care a plătit suma de 22.000 de euro.

Muzeul Judeţean Mureş a reuşit să achiziţioneze, de la o casă de licitaţii din străinătate, un ciborium gotic transilvan din anul 1400, o piesă extrem de rară pentru care a plătit suma de 22.000 de euro.  Pe lângă acest obiect,  s-au mai achiziţionat alte 30 de piese rare şi extrem de rare,  pentru care Consiliul Judeţean Mureş a plătit 60 de mii de euro.


Ciboriumul este un obiect bisericesc care se folosea în Evul Mediu pentru păstrarea ostiei  după ce era sfinţită pentru Cina cea de Taină. Această piesă, produsă foarte probabil într-un atelier transilvan, este confecţionată din plăci de cupru aurit şi este  specific Bisericii Catolice din Evul Mediu. Este o piesă extrem de rară, mai sunt doar câteva piese păstrate în România, a spus directorul muzeului, Soos Zoltan, care a  mai precizat că este în curs de stabilire locul de provenienţă al ciboriumului şi urmează să fie publicat în catalogul cu achiziţiile muzeale din ultimii patru ani - ce va apărea în luna martie - în care acest obiect va primi un loc distins. Printre piesele achiziţionate  de Muzeul Judeţean Mureş se  mai numără o cană pentru vin sau apă, folosită pentru festivităţi mai selecte, două căni de cositor şi două harţi ale Transilvaniei, care vor fi în expoziţia Primăriei vechi din Cetatea Târgu Mureş, una din 1570, cealaltă din perioada 1670-1680.www.rri.ro
Publicat: 2017-01-19 15:12:00
Vizualizari: 486
TiparesteTipareste