Schela V1, o stea descoperită de un elev gălăţean

schela v1, o stea descoperită de un elev gălăţean Un adolescent de 16 ani din comuna Schela, elev la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" Galați, şi cunoscut ca pasionat de astronomie, a descoperit pe 3 ianuarie anul acesta, o stea variabilă pe care a denumit-o "Schela V1"

Un adolescent de 16 ani din comuna Schela, elev la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" Galați, şi cunoscut ca pasionat de astronomie, a descoperit pe 3 ianuarie anul acesta, o stea variabilă pe care a denumit-o "Schela V1", după numele localității în care locuiește.  Andrei Marian Stoian este numele tânărului care a descoperit steaua variabilă la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinților și al Primăriei din localitate.


Descoperirea respectivei stele variabile este rezultatul unei serii de observații astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016. Acestea au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic. "M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc 'Schela' pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer", a declarat Andrei-Marian Stoian.


Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelația Auriga, a cărei variație este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.


Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanță de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, îndrumătorul său, la Observatorul Astronomic din Galați a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galați V8 și Galați V9.


Tânărul din Schela și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați. 



www.rri.ro
Publicat: 2017-01-20 14:35:00
Vizualizari: 531
TiparesteTipareste