Reacții după publicarea raportului MCV

reacții după publicarea raportului mcv Comisia Europeană a publicat, miercuri, cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind România.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind  România. Documentul Comisiei prezintă realizările recente în lupta împotriva corupției, dar și amenințările asupra independenței justiției în România. Raportul actual a fost și prilej de bilanț la 10 ani de când țara noastră este membră a Uniunii Europene parte din MCV.

“În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a Uniunii Europene și a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei ani de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar a continuat și în ultimul an”, a transmis  prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de Agerpres.

 

Iohannis: "Nu este bine să legăm raportul MCV de Schengen sau fondurile europene"

 

Prezent la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg, președintele Klaus Iohannis a spus despre raportul MCV că este, în mod surprinzător, foarte pozitiv. Șeful statului a mai menționat că documentul Comisiei Europene “12 zone în care trebuie sa lucrăm mai mult pentru a asigura progresul și, pentru prima data, acest nou raport arată că nu este bine să legăm raportul MCV de alte subiecte ca Schengen sau fondurile europene.” Într-un comunicat remis presi, președintele mai menționează: “ Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului.”

 

"Monitorizarea MCV, o cască de protecție"

 

„Iată că monitorizarea se dovedește a fi o cască de protecție când circuli de șantier, pentru situații de imprevizibilitate. Și după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi așteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. Noi ne dorim să avem evoluții ireversibile. [...] Este de menționat că România a înregistrat progrese majore în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință cuprinse în MCV, însă Raportul reține faptul că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către mass-media și de către politicieni rămân o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție”, a declarat procuruorul general al României, Augustin Lazăr.

 

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reac’ionat, miercuri, după publicarea documentului Comisiei Europene, cerând ieșirea României din cadrul MCV: “Raportul MCV arată progrese ireversibile în lupta anticorupție. Voi propune, într-o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, ca România să transmită Comisiei Europene că nu mai vrea să coopereze în cadrul MCV care e unul discriminator”


www.rri.ro
Publicat: 2017-01-25 16:04:00
Vizualizari: 482
TiparesteTipareste