Români în lume - 27.01.2017

români în lume - 27.01.2017 România este prezentă, în perioada 27 ianuarie - 6 februarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm. In acest an vor fi prezentate 3 filme: La drum cu tata, regia Anca Miruna Lăzărescu...

România este prezentă, în perioada 27 ianuarie - 6 februarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm. In acest an vor fi prezentate 3 filme: La drum cu tata, regia Anca Miruna Lăzărescu, în cadrul secţiunii "Glasuri Noi", Sieranevada, regia Cristi Puiu, la categoria Maeştrii şi Inimi cicatrizate regizat de Radu Jude, la secţiunea Favoritele Festivalului. La drum cu tata, câştigător al unui prestigios premiu în cadrul Jameson CineFest în Ungaria, este o coproducţie româno-germană, tragicomedia unei familii pornite într-o călătorie, care arată impactul major al istoriei asupra visurilor pline de speranţă ale eroilor într-un viitor mai bun. Sieranevada,care a fost în competiţia pentru Festivalul de Film de la Cannes în 2016, este o adevărată frescă socială, în care natura personajelor iese la iveală tocmai prin zugrăvirea lor în viaţa de zi cu zi. Inimi cicatrizateal lui Radu Jude este un film în care întrebările filosofice sunt duse până în pânzele albe, sub forma zugrăvirii elegante a unei neaşteptate celebrări a vieţii dintr-un sanatoriu de la Maria Neagră la sfârşitul anilor '30. Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia şi are anual peste 35 000 de spectatori.

 

Documentarul 'Materik. Poziţia incomodă din care ne rugăm', avându-l ca protagonist pe Vasile Kovaliov - ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma - va fi prezentat pe 30 ianuarie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă pentru Românii din Comunităţile Istorice. Regizorul Manuela Morar mărturiseşte că realizarea filmului a fost una anevoioasă, din cauza reticenţei interlocutorilor. Documentarul vorbeşte despre cum, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD (poliţia secretă a fostei Uniunii Sovietice) condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, mulţi dintre foştii deţinuţi nu s-au mai putut întoarce acasă. 'Biletul de lup' - viza din paşaportul fiecăruia - le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe. Filmările au avut loc în perioada 2012-2016 în Siberia şi Republica Moldova. Protagonistul documentarului Kovaliov sau K437, acum octogenar, a petrecut 67 de ani în Kolyma şi a avut cinci tentative nereuşite de evadare, trăind singur, în garsoniera sa din Magadan, oraşul-port construit de deţinuţi pe malul Mării Ohoţk. În timpul detenţiei a activat în rândurile Mişcării de Rezistenţă desfăşurată în lagăre şi condusă de foştii ofiţeri din Armata Rusă de Eliberare, care luptau pentru eliberarea deţinuţilor şi înfiinţarea unui nou stat separat, Republica de Nord.

 

Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti va participa, în februarie, la prima ediţie a Festivalului Universitar Internaţional FACT (Festival.Arts.Cinema.Theatre) din Budapesta cu spectacolul "Idiotul" de Dostoievski, în dramatizarea şi regia Bogdanei Darie. Spectacolul va avea loc în data de 3 februarie la Universitatea de Artă Teatrală şi Film din Budapesta, care este gazda evenimentului. Festivalul, organizat în perioada 3-6 februarie, este dedicat academiilor de teatru şi film din Europa. Prima editie va găzdui producţii realizate de patru academii străine - Munchen, Praga,Bucureşti şi Verscio, Elveţia -  şi două din Ungaria. Idiotul este un spectacol născut din dorinta artiştilor de a îndrepta lumea către frumos, montarea este modernă, punând accent pe conflictul ideatic şi scoţând la lumină poveştile de dragoste atât de tulburătoare care străbat romanul.  


www.rri.ro
Publicat: 2017-01-27 12:06:00
Vizualizari: 573
TiparesteTipareste