Specie nouă în fauna României

specie nouă în fauna româniei Fauna României s-a îmbogăţit cu o nouă specie, pescăruşul lui Franklin, specie observată pentru prima dată în judeţul Olt, la Slatina.

Fauna României s-a îmbogăţit cu o nouă specie. Pentru prima oară, a fost observat un pescăruş nord american în ţara noastră. Este vorba despre pescăruşul lui Franklin, specie observată pentru prima dată în judeţul Olt, la Slatina. Observaţia a fost făcută de unul din membrii fondatori ai Societăţii Ornitologice Române, Szabó József junior, alături de prietenul său, birdwatcher-ul Pál Lajos.

 

Cei doi păsărari se aflau pe cursul inferior al Oltului, într-o excursie de observare a păsărilor în data de 26 decembrie 2016.  Era sfârşit de an, iar cei doi erau angrenaţi în realizarea listei anuale, un fel de concurs (“Big Year”) între păsărari care constă în observarea unui număr cât mai mare de specii pe un teritoriu dat (în cazul de faţă, suprafaţa României) pe perioada unui an calendaristic.

Pasărea a fost observată din nou după trei săptămâni, cu ocazia Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice – Midwinter WaterFowl Counts, program pan european de monitorizare a păsărilor sălbatice.

 

Pescăruşul lui Franklin cuibăreşte în America de Nord şi iernează pe coasta vestică a Americii de Sud. Anual sunt văzute exemplare şi în Palearcticul de vest, dar sunt notate mai puţin de zece observaţii în fiecare an. Pe parcursul lunii decembrie 2016, specia a mai fost observată în Belgia şi în Danemarca. Este una dintre puţinele specii din avifauna originară de pe continentul American care a fost observată în ţara noastră.

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-02-01 16:32:00
Vizualizari: 674
TiparesteTipareste