Evoluţii economice

evoluţii economice BNR a revizuit în scădere rata de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 2,1 la 1,7%. În acelaşi timp, este prognozată o creştere economică cuprinsă între 4 şi 5 procente.

După mai bine de un an şi jumătate de valori negative, în România rata anuală a inflaţiei a redevenit pozitivă, a anunţat INS. Astfel, preţurile de consum au crescut cu 0,1 la sută în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor prezentate, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,12 la sută, dar cele nealimentare şi serviciile s-au ieftinit cu 0,24 la sută şi respectiv un procent. 


Vestea bună a revenirii în zona pozitivă fusese anunţată încă de acum câteva zile de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, el precizând că această revenire are loc pe măsură ce impactul scăderii TVA la 20% se epuizează. Dar, adăuga guvernatorul, nivelul inflaţiei va fi sub cel anticipat anterior, iar creşterea ulterioară va fi mai lentă. Toate acestea ca urmare a ieftinirii poliţelor RCA, a scăderii TVA cu încă un procent, la 19%, a eliminării celor peste 100 de taxe nefiscale, dar şi a supra-accizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2017. 


Potrivit lui Mugur Isărescu, traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei îşi va păstra profilul ascendent, va reintră în intervalul ţintei staţionare spre finalul anului, iar la începutul lui 2018 va urca în jumătatea superioară a acestui interval, la valori mai ridicate decât cele prognozate anterior. "Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor", explică guvernatorul. Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creşterea economică în zona euro, induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 şi negocierilor pentru Brexit, de divergenţa conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum şi de problemele sistemului bancar european. 


Tot în domeniul economic este de menţionat iniţiativa recentă a decidenţilor de la Bucureşti de a înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, cu o valoare de peste zece miliarde de euro. 


Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor de la Bucureşti lucrează la un nou Cod Economic al României, care va grupa principalele prevederi legislative în domeniu. Noul ansamblu legislativ va grupa codurile Fiscal şi de Procedură Fiscală, Legea înfiinţării societăţilor comerciale şi pe cea privind combaterea evaziunii fiscale şi este elaborat, susţine Ministerul de Finanţe, în colaborare cu mediul de afaceri. Adoptarea lui este programată la sfârşitul lunii aprilie şi vizează gruparea legilor din acest domeniu sub o formă mult mai uşor de înţeles. www.rri.ro
Publicat: 2017-02-16 12:20:00
Vizualizari: 370
TiparesteTipareste