Români în lume - 23.02.2017

români în lume - 23.02.2017 Institutul Cultural Român Budapesta marchează sărbătoarea tradiţională a Mărţişorului în perioada 28 februarie-1 martie la sediul său.

Institutul Cultural Român Budapesta marchează sărbătoarea tradiţională a Mărţişorului în perioada 28 februarie-1 martie la sediul său. În cadrul târgului de mărţişoare vor fi prezentate lucrările unor artişti plastici care promovează acest obicei românesc. Vor putea fi admirate mărţişoare pictate cu motive tradiţionale din Muntenia, Oltenia, Basarabia, Transilvania şi Bucovina. Pe lângă expunerea acestei game variate, publicul va putea urmări, în timp real, etapele de creare ale obiectelor expuse. Semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului, un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă.


Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul sprijină prezenţa scriitorilor români Dorel Cosma, Menuţ Maximinian şi Zorin Diaconescu la festivalul Ziua Internaţională a Poeziei (UNESCO) şi la cea de-a XIV-a aniversare a Liceo Poetico de Benidorm. Evenimentul se va desfăşura la Istanbul în perioada 14-17 martie. România va fi prezentă la festival în urma invitaţiei primite din partea Asociaţiei Liceo Poetico de Benidorm din Turcia. Miercuri, 15 martie, la Universitatea Bahceşehir din Istanbul, se vor desfăşura lecturi publice de poezie. După amiaza va continua cu o expoziţie inedită de colaje cu poezii, urmate de un program muzical oferit de organizatori în cadrul Clubului de Literatură al Universităţii Bahceşehir. A doua zi a festivalului va continua la sediul Institutului Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' din Istanbul cu lecturi de poezie. 


Tot în metropola turcă, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" lansează o nouă invitaţie la film. De data aceasta, pelicula propusă este lungmetrajul românesc de succes,"Occident". Pe 3 martie, cinefilii vor fi purtaţi pe tărâmul fascinant al imaginaţiei regizorului Cristian Mungiu timp de aproape două ore, la sediul ICR. Produs în 2002, "Occident"este un film cu un iz vestic, de un umor debordant. Lungmetrajul surprinde societatea românească de după anii `90, unde iluzia frumuseţii occidentului este principala idee după care Cristian Mungiu realizează un film de o ironie subtilă, dar şi o spumoasă comedie. O poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprise. "Occident" este unul dintre cele mai premiate filme româneşti din ultimii 15 ani. A obtinut  Trofeul Transilvania, TIFF 2002, Premiul Publicului la Festivalul de la Thessaloniki şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional al Primului Film, Ardeche, 2003.


Ziua Brâncuşi, sărbătorită pe 19 februarie, a fost marcată de ICR Paris prin evenimentul 'Brâncuşi secret: Omul, în umbra Artistului', miercuri, în Sala Bizantină a Palatului Behague, reşedinţa Ambasadorului României în Franţa. Manifestarea a debutat cu proiecţia filmului 'În căutarea tatălui', în regia lui Ionuţ Teianu, urmată de o dezbatere cu regizorul şi Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuşi. Dezbaterea de la sediul ICR a propus o incursiune inedită, în universul intim şi artistic al întemeietorului sculpturii moderne. Doina Lemny a petrecut vreme îndelungată în arhivele Franţei şi ale lumii, în încercarea de a scoate la lumină aspecte inedite ale geniului brâncuşian. La randul sau, Ionuţ Teianu este un cineast şi producător francez, de origine română, cunoscut mai ales pentru scenariul pe care l-a scris pentru lungmetrajul regizat de Tudor Giurgiu, 'Despre oameni şi melci'. Cariera cineastului român stabilit la Paris de ceva ani, a început imediat după Revoluţie, când a realizat un foarte apreciat documentar de şcoală, 'Zile albe'. www.rri.ro
Publicat: 2017-02-23 12:06:00
Vizualizari: 284
TiparesteTipareste